ERDON Országos hírek

2015.11.25. 17:36

A gépjárművekre kirótt zöldbélyeg-illeték kifizetésén könnyítene az RMDSZ

A gépjárművek beíratásakor befizetendő zöldbélyeg-illeték összegének éves lebontását kéri az RMDSZ abban a törvénykezdeményezésben, amelyet ezen a héten iktatott a Képviselőház Állandó Bizottságánál.

A gépjárművek beíratásakor befizetendő zöldbélyeg-illeték összegének éves lebontását kéri az RMDSZ abban a törvénykezdeményezésben, amelyet ezen a héten iktatott a Képviselőház Állandó Bizottságánál.

 

Moldován József, a Szövetség Hargita megyei parlamenti képviselője, a jogszabály-tervezet kezdeményezője elmondta, amennyiben a Parlament megszavazza a módosítást, egyfajta éves adóvá alakulna át ez az illeték, valamint a tulajdonosok a gépjárművek beíratásakor a zöldbélyeg-illeték egy részének befizetésére lennének kötelesek.

„A tervezet kidolgozása során két olyan fontos szempontot vettünk figyelembe, amely eddig részben diszkriminálta azokat a gépjármű tulajdonosokat, akik új vagy használt autót írattak be az országba. Úgy vélem, a zöldbélyeg-illetéket annak kell fizetnie, aki szennyez, vagyis használja a gépjárművet. Tekintettel arra, hogy a szennyezés általában a tulajdonos lakcímének közvetlen környezetében történik, az illeték egy részének az adott önkormányzatban kellene maradnia” – taglalta Moldován József parlamenti képviselő a jogszabálytervezet szükségességét.

A Hargita megyei törvényhozó rámutatott arra, hogy Romániában, a statisztikai adatok értelmében, átlagosan 15 évig használnak egy autót. Az RMDSZ által benyújtott tervezetben az autó beíratásakor meghatározott bélyegilleték összegét 15 évre osztották fel, amelyet évente kellene fizetnie, progresszíven az éppen aktuális tulajdonosnak. Moldován elmondta, hogy a módosítás által a zöldbélyeg-illetéket nem egyszerre fizetnék, mint azt eddig tették, hanem 15 évre lebontva. A 15 év lejárta után gépjárművekre kirótt adózási rendszer szerint fizetné továbbra is ezt a járulékot a tulajdonos.

„Az egyik rendelkezés kiküszöbölné azt a helyzetet, amelyben csak azon gépjármű-tulajdonosok fizetnek, akik új vagy éppen külföldről behozott autót íratnának be az országba. Ennek alapján mindenki annyit fizet, amennyit szennyez, vagyis használja az autót. A másik cikkelyben azt kérjük, hogy a befizetett zöld illeték 30 százaléka maradjon helyben és azzal a helyi önkormányzat gazdálkodjon, míg a maradék 70 százalékot utalnák a Környezetvédelmi Alapba” – hangsúlyozta a képviselő, majd hozzátette: a befizetett zöld illeték 30 százalékával az önkormányzatok több környezetvédelmi beruházást tudnának finanszírozni, amely a lakosság előnyét szolgálná.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!