ERDON Országos hírek

2015.04.09. 14:47

Garancia a fiataloknak

Azok a cégek, amelyek huszonnégy év alatti fiatalokat alkalmaznak, minden ilyen alkalmazott után egy éven át havi 200-500 lej közötti támogatást kapnak.

Azok a cégek, amelyek huszonnégy év alatti fiatalokat alkalmaznak, minden ilyen alkalmazott után egy éven át havi 200-500 lej közötti támogatást kapnak.

Ahhoz, hogy ezt a támogatást megkapják, az alkalmazottaknak legalább tizennyolc hónapig kell a cégnél dolgozniuk. Ez az egyik kitétele az európai uniós forrásokból finanszírozott 470 millió eurós költségvetésű Garancia a fiatalságnak elnevezésű programnak. A programot szerdán indították be hivatalosan, és a kormány számításai szerint 441 ezer 16-24 év közötti fiatalt fog érinteni. A program rögzíti azt is, hogy az a munkaadó, aki több mint tizennyolc hónapig foglalkoztat fiatalokat, huszonnégy hónapon át mentesül a munkanélküliségi hozzájárulás kifizetése alól. A programból fizetik az inasok kurzusait, és a szakképzést is: előbbire a munkaadók havi 250 eurót és háromszáz lejt kapnak 1-3 éves időszakra, utóbbira pedig 300 eurót és 750 lejt. Magát a programot különböző portélokon és közösségi oldalakon, valamint Bukarestben és tíz romániai nagyvárosban kihelyezett pannókon fogják reklámozni. Victor Ponta miniszterelnök elmondta, hogy ennek a programnak a célja minél több munkahelyet teremteni minél több fiatal számára. „Ez egy nagyon egyértelmű, nagyon egyszerű program: az Európai Bizottság rendelkezésünkre bocsát 470 millió eurót négyszázezer fiatal számára, akik tanácsadásban részesülnek, és anyagi támogatást kapnak ahhoz, hogy tisztességes fizetéssel járó munkahelyet találjanak maguknak, és azt a lehető leghosszabb ideig megőrizzék” - fogalmazott a miniszterelnök. Vladis Dombrovskis az Európai Bizottság alelnöke kifejtette, hogy az Unióban meglehetősen alacsony volt az érdeklődés eziránt a program iránt, noha az egész unió területén súlyos és sürgető probléma a nagy arányú munkanélküliség a fiatalok körében, ezért fontos az, hogy minél több fiatal tudjon ennek a programnak a létezéséről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!