ERDON Országos hírek

2013.07.11. 12:48

Újfajta matricákat terveznek

A régiek mellett újfajta, 10, illetve 90 napig érvényes matricák (rovignetták) bevezetését tervezik az illetékesek, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

A régiek mellett újfajta, 10, illetve 90 napig érvényes matricák (rovignetták) bevezetését tervezik az illetékesek, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.Mindezt az országutakkal kapcsolatos díjszabásokat meghatározó sürgősségi rendeletet módosító jogszabály-tervezet tartalmazza. E szerint megmaradnak a 7 napig, 30 napig, illetve 12 hónapig érvényes matricák, melyek ára 3, 7, illetve 28 euró, s ezeket egészítené ki a tíz napig érvényes, mely 4 euróba, kerülne, valamint a 90 napig érvényes, melyért 13 eurót kellene majd fizetni. Az új típusú matricák a 3,5 tonnánál könnyebb teherszállító járművek számára 8, illetve 36 euróért lesznek majd elérhetőek. Más kategóriájú gépkocsik esetében pedig változnak a díjszabások, egyes esetekben nőnek, másokban csökkennek. Például a 3,5 és 7,5 tonna közötti áruszállító, illetve a 9 és 23 közötti hellyel rendelkező utasszállító járművek esetében a matrica egy napra 11 euróba kerülne (jelenleg 4 euró). Viszont a 7, illetve 30 napra érvényes matricák kevesebbe kerülnének – 16, illetve 32 euróba, miközben jelenleg 20, illetve 52 eurót kell értük fizetni. A 7,5 és 12 tonna közötti áruszállító, illetve a több mint 23 hellyel rendelkező utasszállító járművek esetében ugyancsak nőni fog az egy napra érvényes matrica ára. A tervezet a kifizetés több módozatát tenné lehetővé és megszüntetné azt, hogy egyes, kizárólag hely közszállításra használt járművek, illetve a belügyminisztérium járművei kivételt képezhessenek. Ezek a díjszabások 2009-ben változtak utoljára.

Címkék#matricák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!