ERDON Országos hírek

2011.12.05. 14:40

Vizitdíj egy hónap múlva?

Pár napja jelent meg a Hivatalos Közlönyben a romániai egészségügyi vizitdíjról szóló törvény, azonban végrehajtási utasítások híján egyelőre keveset lehet tudni a részletekről. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

Pár napja jelent meg a Hivatalos Közlönyben a romániai egészségügyi vizitdíjról szóló törvény, azonban végrehajtási utasítások híján egyelőre keveset lehet tudni a részletekről. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

 

 

A parlament nemrég fogadta el a vizitdíjról szóló 220 sz. törvényt, mely kiegészíti az egészségügyi reformot szabályozó 2006 évi 95. sz. jogszabályt. A lényeg, hogy fizetni fogunk az orvosi szolgáltatásokért, azonban a részletekről keveset tudni, míg nem jelennek meg a végrehatjási utasítások. Például nem tisztázott, hogy pontosan mely orvosi szolgáltatásokért számolnak majd fel hozzájárulást, s azt sem, hogy mennyit, illetve az sincs leszögezve, hogy mikortól lép mindez érvénybe.

 

Javaslatok

 

Az egyetlen támpontot az egészségügyminisztérium által tavaly novemberben javasolt összegek jelentik. Ezek szerint például a háziorvosi konzultáció ára 5 lej lenne, a programon kívüli otthoni konzultációért pedig 15 lejt kellene majd fizetni. A járóbeteg rendelőben végzett szakorvosi vizsgálat áraként 10 lejt javasoltak, de ha a szakorvost programon kívül veszi igénybe a páciens, úgy a vizsgálat tarifája 20 lej lenne a javaslat szerint. Ugyancsak 20 lejbe kerülne a szakorvosi vizsgálat a beteg otthonában.

 

Maximális összérték

 

A jogszabály szerint az egy személy által egy év alatt kifizetett vizitdíj összértéke nem haladhatja meg a 600 lejt, illetve a páciens évi jövedelmének egy hónapra eső részét (azaz tizenkettedét). Miután a biztosított elérte a maximális összeget, év végéig ingyenesen részesül azokban az orvosi szolgáltatásokban, melyekre vizitdíjat kellene fizessen. A vizitdíjként kifizetett összegek a szolgáltatók jövedelmeként az orvosi szolgáltatások jobbítására lesznek fordítva – áll a jogszabályban. Tavalyi becslések szerint mintegy 378 millió lej gyűlne össze évente, s bár eredetileg szó volt arról, hogy a pénz egy része az orvosok jövedelmét egészíti majd ki, s így a hálapénz megszűnéséhez járulna hozzá, a jogszabály megszavazott változata ezzel kapcsolatban semmit nem tartalmaz. Dr. Vasile Astărăstoaie, a hazai orvoskollégium elnöke a minap azt nyilatkozta: biztos, hogy az említett összegek nem jelennek majd meg az orvosok fizetésében. Ők ugyanannyit fognak kapni, mint eddig, függetlenül attól, hogy milyen forrásokból. „Pedig ha az orvosok fizetése megfelelő lenne, akkor csökkennének az ilyen informális összegek, melyek tulajdonképpen megalázóak mind az orvos, mind a páciens számára” - nyilatkozta Astărăstoaie.

 

Kik mentesülnek

 

Szintén tavaly tudatta az egészségügyminisztérium, hogy mely kategóriák mentesülnek majd a vizitdíj kifizetése alol. Nem fizetnek majd a kiskorúak, azok a 18 és 26 év közötti fiatalok akik elvégezték a középiskolát és hamarosan elkezdik az egyetemet (de a mentesülés legfeljebb három hónapig tart), továbbá az egyetemisták és a szakiskolák tanulói, amennyiben nincsenek jövedelmeik; mentesülnek még azok a betegek, akik az országos egészségügyi programokon belül részesülnek ellátásban, s a kemoterápiás és sugárterápiás kezelésért, valamint a dialízisért sem kell majd fizetni. A havi 740 lej alatti jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok szintén mentesülnek a vizitdíj kifizetése alol.

 

Korrekt útvonal

 

A vizitdíj a kormánynak a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Bizottsággal, valamint a Világbankkal kötött egyezményének a részét képezi. A kormány álláspontja szerint a vizitdíj bevezetésének egyik előnye az lesz, hogy a betegek a „korrekt útvonal” szerint részesülnek majd orvosi ellátásban, azaz nem ugorják át a háziorvosi vizsgálatot, vagy a járóbeteg rendelőkben nyújtott szakorvosi konzultációt.

Dr. Ilyés Károly, a Bihar megyei Háziorvosok Egyesületének alelnöke kérdésünkre elmondta: nem tudnak az itteni orvosok sem egyéb részleteket, ők is a végrehajtási utasításokat várják. A maga részéről nem ellenezné a vizitdíj bevezetését, amennyiben az így befolyt összegeket ténylegesen az egészségügyi ellátás jobbítására fordítanák.

 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!