ERDON Országos hírek

2011.12.06. 15:47

Nőtt a drogfogyasztók száma

Tavaly mintegy kétszáz százalékkal több olyan hazai esetről érkezett jelentés, amikor drogok, illetve különféle pszichotróp anyagok fogyasztása miatt sürgős kórházi kezelésre volt szükség.

 

Az Országos Drogellenes Ügynökség, valamint az Európai Drogfigyelő által közzétett kimutatásokból kiderül: a hetven kórház, amelyből adatokat kértek, összesen 2935 ilyen esetet jelentett tavaly, az egy évvel korábbi adatgyűjtés során ehhez képest mindössze 999 esetről érkezett jelentés.

A kimutatásból kiderül: hónapról hónapra több és több ilyen esetet látnak el a hazai kórházak, s ez alol egyetlen hónap, a tavaly március jelent kivételt.

Alkalmazkodtak

 Ezt azzal hozták összefüggésbe a kimutatás készítői, hogy a kormány egy tavaly februári rendelkezésében létrehozta az „országos ellenőrzés alatt álló növények és szerek listáját”. Viszont a hatás csak egy hónapig tartott, s az újabb, júniusban meghozott rendelkezés, mellyel bővítették ezt a listát, már nem mutatkozott meg ennyire sem a kimutatásokban.

 Egy lehetséges magyarázat a kimutatás készítői szerint az, hogy időközben az „álomboltok” alkalmazkodtak a törvényekhez, s újfajta növényeket-szereket kezdtek el árulni.

Mintegy két és félszer annyi férfi kerül a sürgősségre ilyenek fogyasztása miatt, mint ahány nő. 2010-ben például 2114 férfi és 820 nő került a sürgősségre. Úgy tűnik, hogy a férfiak körében erősebben terjed ez a jelenség, mint a nőknél, bár mind a férfiak, mind a nők száma lénygesen nőtt az egy évvel korábbi esetek számához képest.

 Fiatal nők

 Ami pedig a korosztályok szerinti eloszlást illeti: 57, 7%-a azoknak, akik tavaly kórházak sürgősségi osztályára kerültek különféle pszichotrop szerek fogyasztása miatt, legfeljebb 24 évesek. 28 százalékuk 25 és 34 év közöttiek, s a 35 évnél idősebbek esetén az arány kevesebb mint 15%. Míg a férfiaknál a legtöbben 20 és 24 év közöttiek, nőknél a 15-19 év közöttiek esetében fordul elő leggyakrabban ilyesmi. A nők esetében egyébként 2009-hez képest lényegesen változott a korosztályok szerinti előfordulás: 2010-ben jelentősen nőtt a 20 év alattiak aránya. 

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!