ERDON Országos hírek

2010.10.19. 14:06

Fontos infók a kettős állampolgárságról

<p>Kezdenek ismertté válni az első konkrétumok arról, miként lehetünk magyar állampolgárok. Utánajártunk, ütik-e egymást a státustörvényben foglalt kezdvezmények és az állampolgárrá válás. Nem.</p>

Érdekes konkrétumok vannak azzal kapcsolatban, hogyan kell majd január 3-tól intézni a kettős állampolgárságot. Ám már az ügyintézés előtt joggal merülhet fel a kérdés: kizárja-e egymást a határon túli magyarokra vonatkozó kedvezménytörvény és a magyar állampolgárrá válás? Ugyanis a státustörvény szerint azok kaphatnak magyarigazolványt és a vele járó kedvezményeket, akik "határon túli magyarok" - azaz más államok polgárai. Most, a kettős állampolgárságról szóló törvény értelmében magyar állampolgárokká is válhatnak, ha kérvényezik ezt. Azt tudakoltuk, elvesztik-e a magyarigazolványt és a vele járó kedvezményeket azok, akik magyar állampolgárságot kapnak. Magyarország kolozsvári főkonzulátusán Barabás János konzul lapunknak elmondta: nem.

Párhuzamosan

Barabás kifejtette: "A státustörvény nem üti a kettős állampolgárságról szóló jogszabályt. Mindkettő lehetőségeivel egyszerre is lehet élni. Azaz aki magyar állampolgárságot kér és kap, az megtarthatja a magyarigazolványát is, s a vele járó kedvezményei is teljes mértékben megmaradnak. Csakis akkor vonják be a magyarigazolványt, ha a magyar állampolgárrá vált személy állandó lakhellyel Magyarországon telepedik le." Arról is érdeklődtünk, kaphat-e magyar útlevelet a magyar állampolgárrá vált személy. Barabás szerint igen, mindenféle gond nélkül, s ehhez állandó magyar lakhely sem kell - csak majd külön kell kérni kell és a vonatkozó költségeket állni.

Ügyintézés

Újdonság, hogy várhatóan nem a magyarigazolványokat eddig intéző, s az RMDSZ által működtetett státusirodák foglalkoznak majd az állampolgársági igénylésekkel. Ehelyett nemsokára indulnak az EMNT által létrehozandó úgynevezett Demokrácia Központok - ezeknek a feladata lehet majd a dokumentáció összegyűjtése és tanácsadás. Miderről azonban hivatalosan még senki nem nyilatkozik...

Közben a magyar konzulátusokon, nagykövetségeken rövidesen hozzáférhető lesz az állampolgárság igénylésének összes konkrétuma. A kérvényeket és a szükséges iratokat tehát a nagyobb településeken lehet majd leadni, személyesen, január 3-tól - de a magyar állampolgárságot igazoló dokumentumot csak Magyarországon, vagy a külképviseletein vehetik át. A kérelmet a Demokrácia Központokon kívül be lehet nyújtani a Magyarország területén az anyakönyvvezetőknél, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal területi igazgatóságainál, és a külképviseleteken - így például a kolozsvári főkonzulátuson is.

Az igényelhet állampolgárságot, aki maga vagy felmenője magyar állampolgár volt, vagy valószínűsíti magyarországi származását, magyar nyelvtudását igazolja - ezt a kérvény beadásakor rövid beszélgetéssel ellenőrzik.

Az állampolgársági igénylő nyomtatványhoz a következőket kell majd csatolni: születési anyakönyvi kivonat (eredetiben), vonatkozó esetekben házassági, vagy válást igazoló irat (eredetiben). Kell továbbá egy olyan okmány, amely a magyar származást bizonyítja. Ez lehet a paptól kért igazolás, vagy a felmenők anyakönyvi kivonata, de akár régebbi magyarországi dokumentum is (pl. állampolgársági okmány, honosítási/visszahonosítási, névváltoztatási papír, katonakönyv, útlevél, személyi, illetve számos más régi hivatalos irat). Be kell még nyújtani kézzel írt önéletrajzot és igazolványképet. Akiknek magyarországi lakhelyük van, azoknak személyi igazolvány kiadásához szükséges adatlapot is be kell adniuk.

A benyújtás után 3-5 hónap múlva lehet meg a magyar állampolgárság, amihez választás szerint esküt vagy fogadalmat kell majd tenni. Az ügyintézés várhatóan az első hónapokban lesz gyorsabb, utána - a sokasodó kérvények miatt - lassulni fog.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!