ERDON Országos hírek

2010.09.22. 16:49

Még egyszer a cigánykérdésről Strasbourgban

<p>1. Az ún. cigánykérdés változatlanul az Európai Parlament figyelmének középpontjában állott a mostani strasbourgi ülésszak (2010. szeptember 20–23.) idején.</p>

Rendkívül kedvező visszhangra talált annak híre, hogy a jövő év elején hivatalba lépő magyar EU-Elnökség elsőbbséget élvező ügyként kívánja kezelni európai romastratégia kidolgozását – amiképpen erről maga Orbán Viktor miniszterelnök is nyilatkozott az Európai Néppárt EP-frakciója által rendezett budapesti nyári egyetem alkalmával.

A franciaországi kiutasítások kapcsán az EPromániai néppárti küldöttségének 2010. szeptember 21-i ülésén is megvitatták a hazai cigányság helyzetét, valamint az ügy európai vonatkozásait.

Marian-Jean Marinescu, a Néppárti Frakció alelnöke bejelentette, hogy szeptember végén néppárti küldöttség látogat Romániába, a cigányok helyzetét illető helyszíni tájékozódás céljából.

A látogatás célját firtató hozzászólásokhoz kapcsolódva Tőkés László erdélyi képviselőnk tájékoztatta román kollégáit az Országos Cigány Önkormányzat pénzgazdálkodása ügyében zajló magyarországi kivizsgálásokról – egy hasonló vizsgálatot tartva szükségesnek Romániában is.

A mai napon egyébként a Néppárti Frakció sajtóközleményt tett közzé romaügyben, mely Joseph Daul elnököt idézi, a következők szerint: „A Néppárti Politikai Csoport Európa valamennyi kisebbségének az integrálására irányuló, közös európai megoldások meghatározását és végrehajtását sürgeti, hiszen – amint ismeretes – a jelenlegi válság kóros mélységű problémákat hozott a felszínre ezen kisebbségek és országaik – többi – lakossága viszonyának tekintetében”.

2. Strasbourgban ma reggel ünnepélyes keretek között emlékeztek meg az Európai ParlamentÖkumenikus Imareggeli (Ecumenical Prayer Breakfast) elnevezésű keresztény közössége megalakulásának a 30. évfordulójáról.

A hagyományos imareggeliket a strasbourgi parlamenti ülésszakok alkalmával, havonta egyszer tartják, az európai képviselők részvételével és igemagyarázatával. A közösség jelenlegi vezetője Malcolm Harbour brit konzervatív-reformista képviselő.

Az évfordulói imareggeli közösségét és alkalmi meghívottait Tunne Kelam észt néppárti képviselő köszöntötte. Malcolm Harbour szavait követően az imareggeli két alapítójának a beszéde, illetve levele hangzott el, majd Jose Maria Gil-Robles volt EP-elnök tartott beszédet.

Jerzy Buzek – jelenlegi – elnök írásbeli üzenetét Tőkés László alelnök tolmácsolta. A lengyel evangélikus politikus a következő szavakkal méltatta a képviselői imaközösséget: „Igazán csodálatos, hogy az európai képviselők egy csoportja minden hónapban azért gyülekezik össze, hogy közösen mondjon imát intézményünkért. Különlegesen fontos tanúságtételt jelent az a körülmény, hogy mindez »nyilvános térben«, a képviselői vendéglőben történik – hogyha figyelembe vesszük azt, hogy társadalmainkban, sőt a saját házunk táján is sokan vannak olyanok, akik a vallást kifejezetten magánügynek tekintik, melyet ki kell zárni a nyilvános szférából”.

Tőkés László erdélyi képviselőnk a jeles alkalom kapcsán felidézte, hogy ezelőtt mintegy harminc esztendővel dési gyülekezetében az állami hatóságok rosszallása és zaklatása  közepette hoztak létre és működtettek egy ifjúsági bibliakört. Istennek adott hálát azért, hogy – íme – három évtized után országában is szabaddá vált a vallás gyakorlása, sőt, hat éve, a volt kommunista-ateista országok európai csatlakozása óta, keletiek és nyugatiak immár itt, az Európai Parlamentben is együtt imádkozhatnak.

Az ünnepi ökumenikus imareggelin más történelmi felekezetek képviselői is részt vettek és felszólaltak – köztük Slavi Binev ortodox pap, valamint Piotr Mazurkiewicz, az Európai Közösség Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) brüsszeli főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!