ERDON Országos hírek

2010.02.08. 14:57

Románia "elővigyázatossági" IMF-szerződésben reménykedik

<p>Románia azt reméli, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly kötött készenléti hitelmegállapodást májustól úgynevezett elővigyázatossági hitelszerződéssé módosítják - jelentette ki Sebastian Vladescu román pénzügyminiszter hétfőn Bukarestben.</p>

A tárcavezető a Mediafax román hírügynökségnek elmondta: ez világos jelzése lenne annak, hogy a román gazdaság újból határozott fellendülésnek indul. Vladescu szerint még túl korai lenne kijelenteni, hogy az új típusú szerződésre áttérés már májusban megvalósítható lesz-e, amikor a hitelező nemzetközi pénzintézetek küldöttségei ismét felülvizsgálják a román hitelszerződést. A miniszter ugyanakkor kifejezte reményét, hogy ez az áttérés sikerülni fog, mert ez azt jelentené, hogy a román gazdaság valóban magához tért.

Vladescu szerint az "elővigyázatossági" megállapodás abban különbözik a készenléti szerződéstől, hogy Romániának csak váratlan, sürgős esetben kellene lehívnia a hitel további részleteit, miközben a folyósítási feltételek változatlanok maradnak. Korábban a román jegybank illetékesei is felvetették azt a lehetőséget, hogy Romániának esetleg nem lesz szüksége felhasználni az IMF és az Európai Unió által rendelkezésére bocsátott hitel teljes összegét. Románia tavaly márciusban kötött egy csaknem 20 milliárd eurós többoldalú nemzetközi hitelmegállapodást az IMF szervezésében. A washingtoni pénzintézet 12,95 milliárd eurót bocsát a román állam rendelkezésére készenléti hitelszerződés formájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!