ERDON Országos hírek

2008.11.20. 10:36

Tandíjmentes helyekre is felvételizhetnek magyarországi diákok a kolozsvári BBTE-re

<p>A jövő évtől kezdve tandíjmentes helyekre is felvételizhetnek a magyarországi diákok a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen (BBTE) - jelentette ki az MTI-nek Magyari Tivadar, a felsőoktatási intézmény rektorhelyettese.</p>

Az oktató a BBTE-n tanuló magyarországi diákokkal találkozott. A megbeszélésen az egyetemi vezető elmondta: már korábban megkönnyítették az egyetemre való beiratkozást a magyarországi hallgatók számára, hiszen az érettségi diplomákat nem kell lefordíttatni, elegendő, ha azokat az egyetem magyar tagozata hitelesíti.
Magyari kifejtette: a törvényes előírások tavalyig nem voltak egyértelműek. A román oktatási minisztérium korábbi értelmezése szerint az európai uniós tagországok állampolgárai nem felvételizhetnek tandíjmentes helyekre. Ezt az értelmezést azonban megváltoztatták, így jövőre - mint Magyari fogalmazott - "kaput nyitnak a tandíjmentesen tanuló magyar állampolgárok előtt is".
Az MTI kérdésére válaszolva a rektorhelyettes elmondta: évente 40-50 magyarországi érdeklődik a képzési lehetőség iránt, ami azt jelenti, hogy a kolozsvári - román, magyar és német oktatási nyelvű - egyetem is felzárkózott a magyarországi egyetemek zömének színvonalához.
Jelenleg mintegy kétszáz osztrák, német, szlovák, amerikai és magyar állampolgárságú diák tanul a 61 szakot magában foglaló magyar tagozaton. Magyari hangsúlyozta: a Magyarországról teljes körű vagy részképzésre érkező hallgatók anyanyelvüket is használhatják az egyetem hivatalaiban, ahol majdnem mindenütt alkalmaznak már magyarul tudó munkatársat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!