ERDON Országos hírek

2008.04.15. 17:09

Előkészületek a helyhatósági választásokra

<p>Az RMDSZ több mint hétezer jelöltet indít a helyhatósági választásokon, a Szövetség által szervezett előválasztásokon 155 ezernél több ember vett részt – közölte Markó Béla szövetségi elnök kedden, Bukarestben tartott sajtóértekezletén.</p>

Az RMDSZ elnöke elmondta, a következő időszakban elsősorban a helyhatósági választási kampányra összpontosít az RMDSZ, a hangsúlyt a kampányüzenet hatékony továbbítására fekteti. Az RMDSZ mindenütt felkészült csapatot, jól felkészült, sok helyen fiatal jelölteket indít a megmérettetésen – hangsúlyozta.

Markó Béla felhívta a figyelmet egy bizarr és ugyanakkor veszélyes jelenségre: Erdély egyes megyéiben úgynevezett “szörnyszövetségek” alakultak ki a Szociáldemokrata-, a Demokrata-Liberális-, illetve a Nagy-Románia Párt között, azzal anyíltan vállalt céllal, hogy összefogjanak az RMDSZ ellen, megakadályozva ezáltal a Szövetség polgármesteri, megyei tanácselnöki tisztségekhez jutását. Maros megyében már létrejött ez a szövetség, de Szatmárban is körvonalazódik – figyelmeztetett Markó Béla, hozzátéve, ezek a pártok a múltba tértek vissza, az etnikai szavazás ugyanis már eltűnőfélben van. “Az etnikai szavazás még létezik, mi ezt az állapotot nem kívánjuk fenntartani, ellenben ezek a pártok a múltba való visszatéréssel etnikai szavazásra kényszerítik a szavazókat” – mutatott rá.

A szövetségi elnök pozitív ellenpéldaként hozta fel a Temes megyei RMDSZ által kezdeményezett és tető alá hozott szövetséget a megyében élő kisebbségek képviselőivel (szerbekkel, bolgárokkal, ukránokkal és olaszokkal) a megyei és helyi tanácsosi tisztségek megszerzéséért.

Ami a kormányzati tisztségviselők helyhatósági választások iránti fokozott “érdeklődését” illeti, a szövetségi elnök szerint ez azt bizonyítja: mindenki tisztában van azzal, hogy egyre növekszik a helyi és megyei szintű intézmények fontossága, ezek ugyanis tényleges hatásköröket kapnak, és befolyásolni tudják a helyi közösségek helyzetét.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, összegyeztethetetlen a szakszervezeti vezetői, illetve a politikai tisztség. Szerinte aki belép a politikába, annak le kell mondania a szakszervezetben betöltött tisztségéről, a két minőség ugyanis nem egyeztethető össze. A szakszervezeti mozgalom nem rendelkezhet politikai színnel, még ha hagyományosan baloldali kötődésről is van szó - mutatott rá.

A szövetségi elnök elmondta azt is, nagyon jó választásnak tartja Lazăr Comănescu külügyminiszterré történő kinevezését. A diplomata tapasztalata, szaktekintélye és integrációs ügyekben való jártassága mindenképpen a döntés helyességét támasztja alá, ugyanakkor méltányolandó az is, hogy a kinevezésre nagyon rövid idő alatt került sor. Azért is megfelelő választás, vélte Markó Béla, mert az integráció még nem ért véget, Comănescu következetessége és szakértelme pedig hasznos lesz ebben a folyamatban. Adrian Cioroianu lemondása kapcsán a szövetségi elnök felhívta a figyelmet, a gesztus precedensnek tekinthető: “mindannyian tudomásul kell vennünk, egy miniszter vagy vezető tisztségviselő nemcsak saját tetteiért visel felelősséget, hanem az általa vezetett intézmény egészéért. Így, ha a tárca munkatársai nem tettek eleget kötelezettségeiknek, a megfelelő megoldás a miniszter lemondása volt”-szögezte le.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!