Erdon - Nemzetkozi

2016.11.27. 13:33

Fidel Castro halálhírét kommentálta Mircea Geoană, Adrian Năstase és Cristian Diaconescu

Fidel Castro Ruz halálát kommentálták nyilatkozataikban romániai politikusok.

Fidel Castro Ruz halálát kommentálták nyilatkozataikban romániai politikusok.

Mircea Geoană volt külügyminiszter, a Román Szociális Párt (PSRO) elnöke szerint az egyesek által csodált, mások által szörnyetegnek tartott kubai vezető élete példa arra, hogy a társadalmi igazságosságért és függetlenségért vívott harc hogyan fulladhat diktatúrába, önkényuralomba. A hidegháború utolsó nagy vezetője hunyt el - jelentett ki Geoană, hozzátéve, hogy Kubának valószínűleg a visszafele, demokráciához és pluralizmushoz vezető utat is hasonlóan hosszú folyamat során kell megtennie.

Adrian Năstase volt miniszterelnök szerint Fidel Castro halála a nagy latin-amerikai forradalmárok nemzedékének végét jelenti, akiknek diskurzusa az igazságtalanságra, az erőforrások egyenlőtlen elosztására emlékeztetett. Blogbejegyzésében Adrian Năstase leírja, milyén élmény volt élőben látni 1992-ben, az ENSZ környezeti és fejlesztési konferenciáján, Rio de Janeiroban a kubai elnököt, aki ebből az alkalomból négyórás beszédet tartott.

Cristian Diaconescu volt külügyminiszter az AGERPRES hírügynökségnek összetett, ellentmondásos személyiségként jellemezte a kubai forradalom vezetőjét, aki Latin-Amerika és a globális politika meghatározó alakja volt fél évszázadon keresztül. Diaconescu szerint Castro halálával nem tűnnek el a szélsőségesen baloldali, marxista vagy éppen trockista ideológiák.

A volt külügyminiszter úgy látja: abban a pillanatban, amikor Barack Obama elnök a Kubával való viszony rendezéséről döntött, "egyértelműen a kétoldalú kapcsolatok új korszakának kezdetére adott jelt.

Kuba elnöke, Fidel Castro Ruz november 25-én, helyi idő szerint 22:29-kor hunyt el. Halálát öccse, Kuba jelenlegi elnöke, Raul Castro jelentette be az állami televíziócsatornán. Fidel Castro Ruz 1926 augusztus 13-án született a kubai Biránban, egy spanyol cukornádtermesztő és egy kubai kreol szolgálólány gyermekeként.

AGERPRES/(RO - szerző: Daniel POPESCU, szerkesztő: Mihai SIMIONESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!