Erdon - Nemzetkozi

2016.07.15. 10:57

Nizzai terrortámadás - Osztrák kancellár: az alapértékeink és a demokrácia elleni támadás történt

merénylet az alapértékeink, a tolerancia, az emberiesség és a demokrácia elleni támadás - jelentette ki közleményben Christian Kern osztrák kancellár pénteken az előző este Nizzában elkövetett terrortámadást követően.

merénylet az alapértékeink, a tolerancia, az emberiesség és a demokrácia elleni támadás - jelentette ki közleményben Christian Kern osztrák kancellár pénteken az előző este Nizzában elkövetett terrortámadást követően.

A kormányfő szerint a történtek mindazok ellen irányulnak, akik a barátságos és közös együttélés mellett állnak ki. Úgy vélte: ez a barbár cselekedet, amelynek olyan sok ember áldozatául esett, mélyen lesújtó és felfoghatatlan. "Az üzenetünk világos: soha nem fogjuk hagyni, hogy a gyűlölet és az erőszak szétrombolja az alapértékeinket!" - olvasható a kancellár közleményében.

Reinhold Mitterlehner alkancellár elítélte a terrortámadást, amelyet a francia nemzeti ünnepen a szabadságot, az egyenlőséget és a testvériséget ünneplők elleni elkövetett "alattomos tettnek" nevezett. Mitterlehner kifejezte a teljes osztrák kormány együttérzését Franciaországnak. "Egész Európának együttes erővel fel kell lépnie a világszerte felbukkanó terrorizmus ellen" - jelentette ki, és a demokratikus alapértékek védelméről beszélt.

Globális terrorellenes küzdelemre van szükség - mondta az eseményekre reagálva Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter. Európában rendőri erőkkel kell eljárni a terrorizmussal szemben, hogy több fiatalt ne vezethessenek meg - jelentette ki. Továbbá úgy vélte, hogy Szíriában és Irakban kell a terrorizmus ellen fellépni.

Ahogy fogalmazott: támogatni kell a kurdokat, akik az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellen harcolnak, és humanitárius segítséget kell biztosítani az áldozatok szenvedésének enyhítésére.

"Franciaország mellett állunk ezekben a nehéz órákban" - hangsúlyozta a miniszter, és hozzátette: "Az életstílusunkon nem fogunk változtatni, és nem hagyjuk, hogy korlátozzanak".

Hans Peter Doskozil védelmi miniszter hangsúlyozta: a terrorveszély mindig a legnagyobb fenyegetettség Európa számára. Meglátása szerint a lakosság jogos elvárása, hogy a hadsereg hozzájáruljon a terrorizmus elleni küzdelemhez. Hozzátette: jelentős beruházásokat hajtottak végre az osztrák hadsereg felszereltségét illetően.

Doris Bures, az osztrák parlament elnöke "hitvány, gyáva és nyilvánvalóan a vak gyűlölet által vezérelt" merényletről beszélt. Egyúttal bizakodásának adott hangot, miszerint a demokratikus alapjogok és a szabadság erősebb a gyűlöletnél.

Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője a Facebook közösségi oldalon közzétett bejegyzésében arra utalt, hogy az Iszlám Állam (IÁ) követte el a támadást. "Miután az IÁ a közösségi média oldalain ünnepli ezt a szörnyű terrorcselekményt, megkérdezném: Mikor ébred fel végre Európa?" - olvasható a pártvezető a Facebook-oldalán.

Eva Glawischnig, a Zöldek pártjának vezetője közleményében hangsúlyozta, hogy most a közös demokratikus értékek melletti kiállásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!