ERDON Helyi hírek

2019.09.05. 10:43

Fejlesztik az iskolákat Bihar megyében

<p class="bodytext">Beruházásokról, problémákról beszélt tanév eleji sajtótájékoztatóján Alin-Florin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő.

Beruházásokról, problémákról beszélt tanév eleji sajtótájékoztatóján Alin-Florin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő.

 

Idén az utóbbi évek egyik legnagyobb iskolai infrastrukturális finanszírozását kapták meg – tudatta szerdai sajtótájékoztatóján Alin-Florin Novac-Iuhas Bihar megyei főtanfelügyelő. Először is, mindegyik területi közigazgatási egység, amelyik projektet nyújtott be a Nemzeti Helyi Fejlesztési Programba (PNDL), megkapta a támogatást. Megyei szinten ez azt jelenti, hogy több mint száz iskola infrastrukturális fejlesztési tervét támogatják. Továbbá tizenegy Bihar megyei oktatási intézménynek 600.000 lejes finanszírozást nyújtottak a 363/2019-es kormányhatározat értelmében az épületen belüli illemhelyek kialakítására, és más iskolákban és óvodákban is zajlanak helyi költségvetésből felújítási, karbantartási munkálatok. A főtanfelügyelő reményét fejezte ki, hogy a következő tanévben az udvari illemhelyek témáját már nem kell tárgyalni.

Engedély nélkül

Mindezen beruházások ellenére még mindig akadnak olyan iskolák Bihar megyében, ahol a gyerekek az udvari vécéket kell használják vagy amelyeknek nincs tűzvédelmi engedélyük. A főtanfelügyelő ismertette, hogy a 2019/2020-as tanévben 879 iskolaépületben zajlik majd oktatás, ezek közül 89-nek nincs működési engedélye a katasztrófavédelemtől (ISU) – ez az arány egy kicsivel jobb, mint a tavaly –, de ebből 45 épület esetében már benyújtották a szükséges iratokat a működési engedélyek megszerzéséhez. Továbbá 52 iskolaépületnek nincs egészségügyi működési engedélye, főleg az udvari illemhelyek miatt. Ebből 26-ban jelenleg is zajlanak a munkálatok. Az 52 épületből 34-ben nincs benti vécé, 11 esetében már építik az illemhelyeket és további 5 épületben más problémák merültek fel. Emellett az új tanév kezdete előtt ellenőrizték az összes, szám szerint 162 iskolai autóbuszt is, és mindnek megvan a műszaki engedélye.

Tankönyvek

A főtanfelügyelő kifejtette, hogy szinte minden tankönyvet szétosztottak már az iskoláknak. Ezt a folyamatot péntekig be is fejezik, de néhány probléma még fennáll a II., III., és IV. anyanyelvi osztályok esetében. Erről Tankó Zitát, az elemi és óvodai oktatásért felelős tanfelügyelőt kérdeztük. Mint elmondta, elméletileg minden tantárgyból megvannak a magyar tankönyvek is, csupán a darabszámmal lehetnek gondok. A tanfelügyelőség raktárába jelenleg is érkeznek a könyvek, péntekig pedig remélhetőleg a magánkiadóktól rendelt könyvek is befutnak, és majd a szétosztást követően derül ki, honnan és hány darab hiányzik még. Általánosságba véve tehát a tankönyvekkel nincs gond, de lehet, hogy nem mindenhova jut elegendő számú könyv, ezt utánrendeléssel fogják pótolni. Egyébként a legtöbb tankönyv elérhető digitális formában is a manuale.edu.ro honlapon.

Szintén a magyar, szlovák és német tagozatú vidéki osztályoknál hiányoznak tanerők is. A főtanfelügyelő elmondása szerint ezen a héten zajlanak az utolsó gyűlések, ezeken pedig a fennmaradó üres helyekre is kijelölik a pedagógusokat; ahova lehet, nyugdíjasokat jelölnek ki, máshol pedig egyetemi végzettségű, de nem a szaknak megfelelő képesítésű tanerőkre számítanak. A pótérettségi eredményeivel kapcsolatban Alin-Florin Novac-Iuhas közölte, hogy a 28,18 százalékos átmeneteli arányával Bihar megye nem sokkal marad le az országos 30 százalékos átlagtól. Hozzátette, az eredmények kifüggesztését követően 363-an nyújtottak be óvást, a legtöbben a választható tantárgy eredményeivel nem voltak megelégedve. A végleges eredményeket szeptember 7-én tudják meg. Egyébként idén is díjazni fognak minden olyan diákot, aki az országos felmérő vizsgán vagy az érettségin kitűnően teljesített, vagyis 10-es lett az átlaga. Az ünnepség dátumát később közlik.

 

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!