ERDON Helyi hírek

2019.08.02. 11:53

Havasi-koncerttel zárul a váradi virágkarnevál

Míg Debrecenben a jubileumi ötvenedik évét ünnepli a virágkarnevál, Nagyváradon augusztus 21-én, szerdán 14. alkalommal tekinthető meg az allegorikus virágkocsik egy része. A váradi rendezvény aznap este nagyszabású Havasi-koncerttel zárul.

Míg Debrecenben a jubileumi ötvenedik évét ünnepli a virágkarnevál, Nagyváradon augusztus 21-én, szerdán 14. alkalommal tekinthető meg az allegorikus virágkocsik egy része. A váradi rendezvény aznap este nagyszabású Havasi-koncerttel zárul.

 

A virágkarnevál, illetve a Havasi-koncert részleteiről tegnap sajtótájékoztatón számolt be Mihai Jurca, az APTOR elnöke. A nagyváradi és a debreceni önkormányzat által közösen szervezett rendezvényre ezúttal öt kocsi érkezik Nagyváradra. Az elmúlt évek szokásaival ellentétben idén a különböző munkálatok miatt ezekkel nem vonulnak fel a város utcáin, déli 12 órától az alkotásokat a Szent László téren lehet majd megtekinteni. Mint már előzőleg is hírt adtunk róla, innen 17 óra környékén indulnak el a megyébe, a Bihar–Biharfélegyháza–Paptamási–Diószeg–Székelyhíd útvonalon. Nagyvárad és Debrecen közös virágkocsija ezúttal két táncost ábrázol, egy Belényes környéki román népi ruhát viselő, illetve egy határ menti magyar népviseletbe „öltözött” párt. A két város közös virágkocsija mellett a váradiak ismét megtekinthetik a pápalátogatásra készített Szent László-virágszobrot, az alkotások között lesz a debreceni Fórum áruház A divat világa című kocsija, Hajdú-Bihar és Bihar megye „Add meg mindennapi kenyerünket” című közös virágkocsija, de a Körös-parti városba érkezik Debrecen és a japán Tayoma régió közös virágkocsija is, amelynek elnevezése: A fehér és vörös oroszlán tánca. Bár a felvonulás elmarad, a főtéren nemcsak a virágkocsikat lehet megcsodálni, 12–17 óra között az itt felállított kisszínpadon fellépési lehetőséget biztosítanak azoknak a néptáncegyütteseknek, táncegyütteseknek, és más jellegű formációknak, akik a rendezvény keretében be szeretnének mutatkozni a váradiak előtt. Az együttesek – legyenek azok váradiak, Bihar megyeiek vagy magyarországiak – augusztus 16-ig online jelentkezhetnek, érdeklődni a 0040–359–807–907-es telefonszámon lehet.

Havasi Symphonic

Az esti Havasi-koncertre óriási színpaddal készülnek a szervezők, ennek felépítése négy-öt napot is igénybe vehet. A nagyváradi koncert több szempontból is különlegesnek ígérkezik: amellett, hogy Havasi Balázs köztudottan grandiózus, látványelemekkel gazdagított produkciókkal szokta elkápráztatni közönségét, váradi koncertje egyedi lesz annak okán is, hogy Mihai Jurca elmondása szerint ez lesz a művész első szabadtéri fellépése. Havasi népszerűségét bizonyítja az is, hogy a tegnapi sajtótájékoztató időpontjáig beérkezett adatok szerint a 2200 jegyből már csak ötven maradt amiatt is, hogy egy Havasi-produkcióhoz képest a váradi jegyek viszonylag olcsón beszerezhetők. A legolcsóbb jegy 25 lejbe került, a VIP-szektorba szóló belépő 100 lejes áron érhető el – tette hozzá az APTOR elnöke. (Havasi Balázs egy bukaresti koncertjén 300 lejes belépőt is árultak.) A számozott székekkel ellátott nézőteret kerítéssel veszik körül, a koncertre való belépés 18.30-tól kezdődik.

 

Tilos bevinni A4-es lapnál nagyobb tárgyakat, ételt és innivalót is. A koncert területén mobil-WC-ket állítanak fel, és két bárpultnál lehet italokat vásárolni. A produkció 20.30-tól kezdődik, megközelítőleg másfél órát tart. A nagyszabású koncerten közreműködik többek között a Nagyváradi Állami Filharmónia zenekara is. Rossz időjárás (vörös riasztás) esetén a koncert elmarad, a megvásárolt jegyek árát visszaszolgáltatják – tudatta Mihai Jurca.

A koncerttel kapcsolatos további fontos információkat az esemény Facebook-oldalán közlik.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!