ERDON Helyi hírek

2019.05.23. 13:51

Megemlékeztek gróf Rhédey Lajosra

A tavalyi Szent László Napok ideje alatt felavatott gróf Rhédey Lajos szobornál emlékeztek meg az adományozóra, mecénásra kedden, május 21-én, halálának 188. évfordulóján Nagyváradon.

A tavalyi Szent László Napok ideje alatt felavatott gróf Rhédey Lajos szobornál emlékeztek meg az adományozóra, mecénásra kedden, május 21-én, halálának 188. évfordulóján Nagyváradon.

A megemlékező ünnepséget Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke nyitotta meg, a meghívottak és a résztvevők köszöntésével, majd felelevenítette, hogy a 2018-as Szent László Napok keretében avatták fel a szobrot, a Rhédey-kertben, melyet maga a gróf adományozott a városnak, így a szobor méltó helyre került. A továbbiakban Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnökének beszédét hallhattuk. Elmondta: ez az első alkalom, hogy egy szobornál tudunk megemlékezni, azért a halálának dátumát választották, mert a pontos születési dátuma nem ismert. Felelevenítette azt is, hogy a szoborba helyezett levelek még mindig ott vannak, egyelőre nem kerülnek megtekintésre, egyébként a Bihari Napló egy lapszámát is elhelyezték az úgynevezett időkapszulában. Továbbá röviden ismertette gróf Rhédey Lajos életét, kiemelve jó cselekedeteit: amellett, hogy katonai és politikai pályán indult el, mecénásként is tevékenykedett, az irodalmi és színészi életben is fontos szerepet játszott. A nevéhez fűződik például a közvilágítás bevezetése is Váradon, emellett az adományainak köszönhetően a város gazdagabb lett, ,,nyomokat hagyott maga után” – mondta Zatykó. A Néppárt országos alelnöke egy részletet is felolvasott abból az adománylevélből, melyben a Rhédey-kert adományozásáról van szó.

Sokszoros jelkép

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke is köszöntötte a résztvevők, külön köszöntötte azokat, akik segítettek a szoborállításban, ugyanis komoly munka volt ez. Elmondta: ez egy sokszoros jelkép, ugyanis jelképes maga a helyszín, hiszen most hivatalosan Nicolae Bălcescu parknak hívják ezt a kertet, ami a szomorú jelenünket is szimbolizálja, Váradnak ez egy olyan helyszíne, ami adomány, tette hozzá. Csomortányi István gondolataihoz hozzáfűzte, hogy Nagyváradon mindent megtesznek azért, hogy ne érezzük magunkat otthon, és itt nemcsak a román városvezetésre gondol, hanem véleménye szerint a magyarok között is vannak olyanok, akik ezt teszik. Felhívta a figyelmet a május 28-ra tervezett élőláncra, melynek célja, hogy jelezzék, hogy továbbra is a város főtere az a hely, ahova Szent László király szobra kerülhet.

A beszédek után megkoszorúzták gróf Rhédey Lajos szobrát: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti tanács elnöke, Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt országos elnöke, Zatykó Gyula, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnöke, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt Kül- és nemzetpolitikai kabinetjének vezetője, Moldován Gellért Lajos, a Néppárt nagyváradi szervezetének elnöke, Habinyák István, a Néppárt nagyváradi szervezetének alelnöke, Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke koszorúztak, valamint többen virágot helyeztek el a szobor előtt. Az ünnepség végén közösen énekelték el a magyar himnuszt. A megemlékezést a Magyar Polgári Egyesület, a Szent László Egyesület, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt országos és nagyváradi szervezete közösen szervezte.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!