ERDON Helyi hírek

2018.05.25. 10:01

Utcanév-ügyekről szavaztak

A helyi tanács csütörtöki ülésén eldőlt, hogy lesz Marossy Anna sétány, azt viszont nem szavazták meg, hogy magyar nyelven is fel legyenek tüntetve az utcanevek Nagyváradon.

A helyi tanács csütörtöki ülésén eldőlt, hogy lesz Marossy Anna sétány, azt viszont nem szavazták meg, hogy magyar nyelven is fel legyenek tüntetve az utcanevek Nagyváradon.Egyhangúan megszavazták a Helyi Tanács ülésén, hogy az Ezredévi emléktérnek a fő sétánya Marossy Anna biológus nevét viselje. Mint arról annak idején beszámoltunk, a változtatás kezdeményezője a téren működő virágos bolt egyik működtetője, Sabău Marius volt, aki tavaly aláírásgyűjtést is kezdeményezett ez ügyben. Közel 850 személy írta alá, hogy a sétányt az ismert váradi természetvédőről és biológusról nevezzék el, akinek egyébként egyik kedvenc sétahelye volt a környék.

Tizennyolc ellenszavazattal vetette el viszont a tanács az RMDSZ-frakció által nemrég benyújtott, magyar nyelven is feltüntetendő utcanevekre vonatkozó határozattervezetét. Tulajdonképpen az ülésen arról a szakjelentésről kellett volna szavazni, amelyet a polgármesteri hivatal jogi ügyosztálya állított ki arról, hogy miért nem találja indokoltnak a kezdeményezést, azonban, mint kiderült, szakjelentésről nem szavazhatnak, csak az érintett tervezetről. Pető Dalma RMDSZ-es helyi tanácsos előzetesen kifejtette: a törvény nem ellenzi a kétnyelvű utcanévtáblákat, s van rá precedens, hiszen Szebenben, Zilahon, de még Élesden is vannak ilyenek. „Nagyvárad nevezetes arról, hogy a nemzetiségek békésen élnek egymás mellett, s mi, az RMDSZ-csoport továbbra is ezt a tervezetet támogatjuk, s kérjük, hogy értékeljék újra az elutasítást”. Ionel Vila jegyző elmondta, hogy a két nyelven történő megjelölés kötelezettsége kizárólag a városnevekre, intézmények nevére, valamint a közérdekű hirdetésekre vonatkozik, s „ezeket mi teljesítettük”. Ilie Bolojan polgármester szerint pedig az RMDSZ-frakció eleve tudta, hogy a tervezetet vissza fogják utasítani, mivel a törvény nem teszi lehetővé a gyakorlatba ültetését, s most „csupán népszerűségüket igyekeznek növelni”. Végül a liberális pártiak ellenszavazata miatt a tervezet nem ment át.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!