ERDON Helyi hírek

2018.03.07. 13:46

RMDSZ Nőszervezet alakult Váradon is

Kedden este a városháza Rimler Károly termében alakuló gyűlését tartotta a nagyváradi RMDSZ Nőszervezet. Székely Hajnal lett az elnök, ügyvezetőt, valamint alelnököket is választottak.

Kedden este a városháza Rimler Károly termében alakuló gyűlését tartotta a nagyváradi RMDSZ Nőszervezet. Székely Hajnal lett az elnök, ügyvezetőt, valamint alelnököket is választottak.

Az RMDSZ legutóbbi kongresszusán elfogadott szabályzat értelmében valamennyi megyeszékhelyen működnie kell helyi Nőszervezetnek, ezért kellett most megalakulnia a nagyváradinak is. Eddig ugyanis csupán egy megyei alelnök látott el koordinátori feladatokat, felelt Váradért és térségéért, korábban Széll Gabriella, az utóbbi hónapokban pedig már Székely Hajnal.

Az egybegyűlteket Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke üdvözölte. Úgy vélte: március 8-a kiváló alkalom arra is, hogy a mindennapi rohanás közepette a nők egy kicsit megálljanak, engedjék, hogy rájuk mosolyogjon a világ, „megszeretgessék” egymást és önmagukat. Megjegyezte: tulajdonképpen az a célja a Nőszervezetnek is, hogy jobban odafigyeljenek a hölgyekre, mint ahogy egy politikai alakulat esetében lenni szokott. Erősítsék saját önbecsülésüket, értékeljék sokszor példaértékű életútjaikat, valamilyen módon ünnepeljék azon természetes adottságukat, hogy gyermek- és családközpontúbb gondolkozásúak, mint a férfiak, érzelmi szempontból nagyobb támogatást tudnak nyújtani. Bátran merjék kimondani azt, hogy ettől érzik jól magukat, és hogy nélkülük sokkal szegényebb lenne az élet.

Arra is felhívta a figyelmet: a Nőszervezet mindig a helyi magyar közösségek igényeire próbál választ adni, feltérképezni azt, hogy lokálisan mire van szüksége a hölgyeknek, támaszt kínálni nekik ahhoz, hogy erősítsék az önbizalmukat az eredményesebb érvényesülés érdekében.

A szokása szerint versajándékkal készülő Meleg Vilmos színművész, az RMDSZ nagyváradi szervezetének a vezetője megtiszteltetésnek nevezte, hogy jelen lehet a szép és örök fiatal hölgyek közt. Meglátásában szükség van összefogni, rendezni a sorainkat, felrázni a várost a kábultságából, az elmúlt 28 évben különböző emberek, különböző gondjai miatt így vagy úgy kiábrándult magyarokat. „Legyen ez egy olyan pillanat, mely a győzelem hitében fogant”-hangoztatta.

A vezetőség

Kéry Hajnal, az RMDSZ Nőszervezet Bihar megyei elnöke az előzményeket idézte fel, attól kezdve, hogy közel öt évvel ezelőtt megalapították a szervezetet, és Víg Hajnalka akkori megyei elnök iránymutatásával a kezdeti időszakban arra összpontosítottak, hogy helyi, illetve régiós szinten is megalakuljanak a szervezetek. Azóta számos emblematikus eseményt szerveztek, melyek közül a két legsikeresebb a Mosolygó karácsonyt! és a Húsvéti zsongás. Azt kívánta: a váradi szervezet is legyen élő, dinamikusan fejlődő.

Biró Rozália azt javasolta, legyen Székely Hajnal az RMDSZ Nőszervezet váradi elnöke, amit az egybegyűltek titkos szavazással, 40 igen, 0 tartózkodással és 0 nem szavazattal megerősítettek. Az újdonsült elnök azt mondta magáról: pedagógus családba született, a szüleitől örökölte a közösségben való gondolkodást. 1990 óta tagja az RMDSZ-nek, tavaly november 1. óta nyugdíjas, azt megelőzően a Szacsvay Imre Általános Iskola titkárnője volt, 27 éven át, mely minőségében minden tőle telhetőt megtett a magyar közösségért, beleértve az osztálybővítéseket, a szülői közösség építését, termek parkettázását. Azt ígérte: becsülettel, a legjobb tudása szerint megpróbál helytállni új tisztségében, csapatmunkában.

Ügyvezető elnöknek Bálint Beáta tanárnőt választották meg, alelnökök Kuntz Anikó közgazdász, Biró Mária könyvtáros és Tunyogi Hajnalka tanárnő lettek. A vezető testület tagjai még a körzeti nőszervezeti elnökök. A mandátumok 2 évre szólnak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!