ERDON Helyi hírek

2018.01.08. 09:21

Kiállításmegnyitó és díjátadó ünnepség

Az Euro Foto Art Egyesület a 2018-as év első kiállítását nyitotta meg szombat délelőtt: bihari fotóriporterek munkáiból nyílt tárlat. A kiállítás január 19-ig látogatható a vármúzeumban.

Az Euro Foto Art Egyesület a 2018-as év első kiállítását nyitotta meg szombat délelőtt: bihari fotóriporterek munkáiból nyílt tárlat. A kiállítás január 19-ig látogatható a vármúzeumban.

A Nagyváradi Városi és Vármúzeum adott otthont a kiállításnak, melyet a VI. „Carol Pop Szathmári – Szathmári Pap Károly” Nemzetközi Fotográfiai Fesztivál előrendezvényeként nyitottak meg. A tárlaton Bihar és a határon túli Hajdú-Bihar megyében dolgozó fotóriporterek munkáit állították ki: Ciprian Iovan (RO), Kocsis Csaba (HU), Kovács Péter (HU), Oláh Tibor (HU), Ovi D. Pop EFIAP (RO), Ovidiu Selegean (RO), Szilágyi Lorand (RO), Szombati-Gille Tamás (RO) és Remus Toderici (RO) munkáit lehet megtekinteni.

A megnyitón elsőként a vármúzeum részéről Pușcaș Cristina muzeográfus kapott szót, aki kifejezte gratulációját és elismerését a fotóriporterek és újságírók felé, hiszen időjárástól, helyszíntől függetlenül mindig helyt kell állni, hogy az olvasóközönségnek valósan tudják az információkat továbbítani. Továbbá arról is szólt, hogy kevés fotóriporter van már, mivel sok újságíró saját maga készíti a fényképeket egy-egy eseményen. Később Tóth István AFIAP is méltatta a tárlatot, kiemelve, hogy ez több szempontból is egy különleges kiállítás. Egyrészt azért, mert az év első megnyitója, másrészt pedig, hogy a fotóriporterek, újságírók elmúlt évi legjobb munkáit lehet látni, így végre a résztvevő sajtósok nemcsak dolgoznak, hanem őket is ünneplik. Florian Ardelean újságíró is méltatta a tárlatot, aki a fotózás nehézségeiről beszélt, majd Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője kapott szót. Szűcs László szintén arról beszélt, hogy az újságírók sok helyzetben átveszik a fotóriporterek szerepét, illetve a kiállítás anyagáról is szó esett, miszerint a sajtófotók között olyan felvételeket lehet látni, amelyekre már művészképként is lehet tekinteni. Zenei pillanatokat Lucian Malița nyújtott hegedűn.

Díjátadás

A Bihari Fotóriporterek kupáját Ciprian Iovan (Crișana) nyerte el, a díjat Tóth István AFIAP, az Euro Foto Art Egyesület elnöke adta át. A második helyezést Remus Toderici (Crișana) nyerte el, a harmadikat Oláh Tibor (MTI), a negyediket Ovi D. Pop EFIAP (Zi de Zi), az ötödiket Szilágyi Lorand (Bihoreanul), a hatodikat pedig Kovács Péter (Hajdú-Bihari Napló). A zsűri három tagból állt: dr. Ramona Novicov műkritikus, dr. Teodor Pantea EFIAPs fotóművész és Tóth Istvan AFIAP. A díjátadás után a Crișana napilap főszerkesztője, Daniel Man kifejezte gratulációját a két fotóriporter felé, akik kitűnő eredményeket értek el.

A kiállítás január 19-ig látogatható a vármúzeumban, ezután a kiállítás anyagát Debrecenben is bemutatják.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!