ERDON Helyi hírek

2017.11.27. 12:55

Brătianu-szobor a Bunyitay ligetben

Ion I. C. Brătianu politikus szobrát leplezték le ünnepélyes keretek között pénteken, a Bunyitay ligetben. Ünnepi beszédek hangzottak el, koszorúzás, majd felvonulás következett.

Ion I. C. Brătianu politikus szobrát leplezték le ünnepélyes keretek között pénteken, a Bunyitay ligetben. Ünnepi beszédek hangzottak el, koszorúzás, majd felvonulás következett.A környéken lezárták a forgalmat, s a gyülekezőknek a helyi rendőrök a leleplezés tiszteletére készült kis zászlókat és kulcstartókat osztogattak. Katonai tiszteletadással kezdődött az ünnepség, melyen a liberális párt küldöttsége, s Ludovic Orban országos pártelnök is részt vett, továbbá Nicolae Noica akadémikus és a 101 éves Mihai Şora filozófus és esszéíró, valamint a szoboregyüttest készítő Radu Ciobanu.

Érdemek

A szobor leleplezését rövid ortodox szertartás követte, majd Ilie Bolojan polgármester köszöntötte az egybegyűlteket, s mondta el: sok nehézség előzte meg a szobor engedélyeztetését, mellyel a kilencven évvel ezelőtt elhunyt politikus emlékének kívánnak adózni. Kihangsúlyozta: politikusként Brătianunak nagy szerepe volt abban, hogy olyan városok, mint Nagyvárad, Arad, vagy Temesvár ma Romániához tartoznak. Kötelességük volt felállítani ezt a szobrot, melyet az elkövetkezendőkben továbbiak is fognak követni – mondta a polgármester, majd a politikusnak a nagy egyesülés megvalósulásában betöltött szerepét hangsúlyozta ki. Ezt követően a polgármester ismét kitért arra, hogy szükségét látták ennek a szobornak a felállítását az ország nyugati határán.

Jelképek

Nicolae Noica a háláról, mint „ritka virágról” szólt, s Brătianu életútját, történelmi szerepét ismertette. Mint megjegyezte, Ferdinánd román király szobrát is mihamarabb fel kellene állítani Nagyvárad központjában.

Radu Ciobanu szatmári szobrászművész a szoboregyüttes szimbolisztikáját magyarázta el: az oszlopon, mely Románia nagy egyesülését jelképezi, a román tartományok címere látható, az oszlop tetején lévő sas pedig a román hadsereget szimbolizálja, mely védi az országot. Ion I. C. Brătianu az „íme” gesztusával mutat az oszlop felé.

Az ünnepség koszorúzással folytatódott, melyen Bihar megyei állami intézmények, ezen belül többek között a rendőrség, a Román Hírszerző Szolgálat képviselői, művelődési intézmények, a PSD, a PNL képviselői, néhány civil szervezet, köztük a Vatra Românească, végül pedig a Gojdu, az Eminescu és a Iuliu Maniu iskolák képviselői rótták le tiszteletüket a szobor előtt. Végül a határrendészek fúvós zenekara kíséretében, a belügyminisztérium irányítása alá tartozó egységek felvonulásával zárult az ünnepség.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!