ERDON Helyi hírek

2017.10.03. 12:00

Tüntettek a tanárok Váradon is

Hétfő délelőtt az ország számos városában sztrájkőrséget szervezett a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Föderációja, így többek között Nagyváradon a prefektúra épülete előtt is tüntettek a tanárok.

Hétfő délelőtt az ország számos városában sztrájkőrséget szervezett a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Föderációja, így többek között Nagyváradon a prefektúra épülete előtt is tüntettek a tanárok.A prefektúra épülete előtt összegyűlt több mint száz tanügyi dolgozó elsődleges célja az volt, hogy figyelmeztesse a kormányt a nekik tett ígéretek betartására. A tüntetésen többek között azt skandálták, hogy tiszteletet és tetteket akarnak, nem pedig ígéreteket.

Csak ígéret?

Egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a tanügyben dolgozók kapják meg azokat a bérjuttatásaikat, melyekre a korábban hozott bírósági ítéletekkel is jogosultak. Ugyanakkor azt is sérelmezik, hogy a béremelés kiszámolásánál a tavalyi alapbért veszik figyelembe, s a szakszervezetisek szerint így egyes jövedelmek kisebbek lesznek a vártnál. A beígért béremelés még mindig csak ígéretnek tűnik, a halogatással a jelenlegi állás szerint csak márciustól kaphatnak valós emelést. Gondot okoz még a tanügy alulfinanszírozása is, jelenleg a bruttó hazai termék 4 százalékát fordítják a tanügyre, ennek 6 %-ra történő emelését is szeretnék.

A folyamatos tanügyi reformok sem vezetnek eredményességhez, és a valós igényeknek sem tesznek eleget, nem veszik figyelembe a munkaerőpiac igényeit, túlzsúfolt és túlságosan elméleti jellegű. Az előrehozott nyugdíjazás körüli problémák is már három éve megoldatlanul hevernek, de a tanárok alacsony nyugdíjösszegével is elégedetlenek.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!