ERDON Helyi hírek

2017.06.06. 12:53

Véget ért a kvízbajnokság

A Kárpát-medence szinte minden térségéből sereglettek a csapatok május 27-én, szombaton az idei QuizNight nemzetközi kvízverseny döntőjének helyszínére, a budapesti Tüskecsarnokba.

A Kárpát-medence szinte minden térségéből sereglettek a csapatok május 27-én, szombaton az idei QuizNight nemzetközi kvízverseny döntőjének helyszínére, a budapesti Tüskecsarnokba.Nagyváradot négy csapat is képviselte a Magyarországon május 27-én lezajlott 8. QuizNight döntőjében, ahol ezúttal közel kétszáz csapat mérte össze erejét, pontosabban a tudását. Mivel minden csapat maximum nyolc fővel nevezhetett be a versenyre, így szükség is volt arra, hogy a vetélkedőt egy olyan tágas sportcsarnokban rendezzék meg, mint a Tüskecsarnok, hiszen körülbelül ezerötszáz játékos gyűlt össze a kvízdöntőn. A csapatok a küzdőtéren elhelyezett padoknál foglaltak helyet, a játékvezető által feltett kérdéseket kihangosították, és a kérdéseket kivetítőn is követni lehetett. A szervezés kitűnő volt, pusztán az okozott némi problémát, hogy a játékmester szavait nem lehetett a csarnokban mindenhol tisztán hallani, érteni. Maga a verseny délután négy óra után nem sokkal (közép-európai idő szerint) vette kezdetét, és ugyanaz volt a játékmenet, mint amelyet a kvízbajnokság során a csapatok már megszokhattak.

Izgalmas játék

A vetélkedő két fordulóból állt. Az első fordulóban a bemelegítő kérdések után anagrammákat kellett megfejteni, majd a kapcsolat kör következett, amelyben a kilenc kérdésre adott válaszok között kapcsolat állt fenn, és a tizedik kérdésben lényegében meg kell fejteni ezt a kapcsolatot. A két forduló között villámkérdésekkel lehetett lazítani, és persze a büfé is várta a versenyzőket, hogy pótolják az első körben elhasznált energiát. A második forduló két legizgalmasabb feladata a plusz ötös és a plusz tízes kör volt. Előbbiben az a cél, hogy minél kevesebb megadott információ alapján találják ki a csapatok egy-egy személy vagy fogalom nevét. Ezt a feladatot a váradi csapatok mindegyike kiválóan teljesítette, így begyűjtve a maximálisan megszerezhető öt pontot. A plusz tízes kör azért különösen izgalmas, mert az egész verseny eredményét nagymértékben befolyásolja, ugyanis a feltett öt kérdésre adott helyes válaszokkal tíz pontot lehet begyűjteni, de egyetlen rossz válasz érvényteleníti az ebben a körben szerzett pontokat. A döntőben győztes csapat 46 pontot szerzett, a váradi résztvevő csoportok a középmezőnyben végeztek: a Krikszkraksz nevű csapat 34, a 25-én vízóraállás nevű formáció 33, a Szír agysebészek csapat (a váradi kvízbajnokság nyertese) 31, a Gyakadémia 28 pontot gyűjtött.

Kocsmakvíz

A kocsmakvíz angolszász területekről származik, a játék során 3–6 fős csapatok mérik össze tudásukat. A QuizNight sorozatban egy időben, ugyanazon kérdéssor alapján a csapatok nemcsak egymás ellen, hanem a többi résztvevő ország különböző helyszínein lévő csapatokkal is versenybe szállnak. A magyarországi városokon kívül osztrák, vajdasági, német és erdélyi kocsmákban zajlik a kvízcsata. Erdélyben Nagyvárad és Kolozsvár csatlakozott a kvíz-versenyhez. Egy-egy fordulóban összesen 50 pont gyűjthető, melyek összeadódnak, és a 24 forduló során gyűjtött összpontszám alapján hirdetnek minden városban bajnokot. Minden helyszín győztese meghívást kap a budapesti QuizNight döntőre, amelyen lényegében bármely csapat részt vehet.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!