ERDON Helyi hírek

2017.06.01. 13:59

Bihari prefektus csak 2020-ig?

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke az új prefektus szerdai beiktatásán azt javasolta, hogy csak 2020-ig legyen tisztségben, azt követően „gondolkozzék el valami máson”.

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke az új prefektus szerdai beiktatásán azt javasolta, hogy csak 2020-ig legyen tisztségben, azt követően „gondolkozzék el valami máson”.

Szerdán délelőtt a Bihar Megyei Tanács és a Bihar Megyei Prefektúra nagyváradi székhelyén iktatták be tisztségébe Ioan Mihaiu új prefektust, a Bihar megyei adóhivatal addigi vezetőjét. A beiktatási ceremóniát Dan Chirică belügyminisztériumi államtitkár vezette le, aki Mihaiu eskütétele után elmondta: az az elvárása, hogy az új prefektus maximális felelősségtudattal lássa el tisztségét, és a prefektúra teljesítménye napról napra látható módon növekedjen. A beiktatáson szót kapott Claudiu Pop leváltott prefektus is, aki megköszönte az együttműködést az intézményben dolgozóknak. „Ha az elmúlt öt évben jó eredményeim voltak a prefektúrán, az ennek a csapatnak köszönhető, amelyet összeállítottam. Mihaiu úr, ön egy több mint jó csapatot örököl a Bihar Megyei Prefektúrán, olyan igazgatók vannak a kormánynak alárendelt közintézmények élén, akinek a nagy többsége el tudja látni feladatát, professzionisták, akiket ön személyesen ismer. Tökéletesen meg vagyok győződve arról, hogy ön bármiféle behatás nélkül fogja ellátni hivatalát a kormányzati politikák gyakorlatba ültetése és e nagyszerű megye lakóinak a támogatása érdekében.” A volt prefektus beszédét felállva tapsolta meg a megyei intézményvezetőkből, polgármesterekből álló, tehát a többségében Pop által megdicsért személyekből álló közönség.

Meglepetés

Meglepő beszédet mondott a beiktatáson Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács alelnöke. Azzal kezdte felszólalását, hogy „kényes” számára ez a pillanat, mert jobban szerette volna, ha a megyei tanács elnöke is jelen lett volna ezen a beiktatáson, mert, mint megjegyzését indokolta, ő is részt vett öt évvel ezelőtt Claudiu Pop beiktatásán (Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács elnöke nem vett részt Ioan Mihaiu beiktatásán – szerk. megj.). A továbbiakban Claudiu Pop prefektusi tevékenységét „gazdagnak” nevezte, majd kiemelte, hogy Pop öt éves hivatali ideje a leghosszabb prefektusi mandátum volt Bihar megyében. Majd a következőket mondta: „Ki szeretném fejezni ugyanakkor a reményemet, hogy Mihaiu úr olyan prefektus lesz, amilyet mindannyian szeretnénk; egyenlő távolságot tartó lesz, aki nem avatkozik bele olyan dolgokba, amelyek nem tartoznak a prefektúrára, vagyis a politikába. Nem kívánok neki öt éves mandátumot, csak 2020-ig tartó mandátumot kívánok neki, azt követően gondolkozzék el valami máson. De erről persze nem én, sem önök, sem ő, hanem a Fennvaló dönt”. Mang ezzel egyértelműen kifejezte kritikáját Claudiu Poppal szemben, aki Mang megítélése szerint politikai ügyekbe is beleavatkozott, ami viszont a Mihaiunak szóló javaslatát illeti, arról egyelőre csak találgatások vannak. Egyes sajtótermékek szerint ez a megjegyzés összefüggésben van azzal, hogy 2020-ban önkormányzati választások lesznek, tehát feltételezni lehet azt, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) most, a prefektussá való kinevezéssel igyekszik felkészíteni Ioan Mihaiut arra, hogy a párt nagyváradi polgármesterjelöltje legyen. Más feltételezés szerint ez a megjegyzés is Claudiu Popnak szóló kritika volt, aki azt követően is tisztségben maradt, hogy a Cioloş kormány került hatalomra, amely ugyan szakértői kormány volt, de erősen kötődött a PSD legnagyobb riválisához, a Nemzeti Liberális Párthoz.

Közösen

Végezetül maga a beiktatott tisztségviselő, Ioan Mihaiu szólt az egybegyűltekhez, megköszönve a Grindeanu-kormánynak a bizalmat, majd biztosított mindenkit arról, hogy a prefektúrán dolgozókkal, a kormánynak alárendelt közintézmények vezetőivel, a polgármesteri hivatalokkal és a megyei tanáccsal együtt a polgárok érdekeit szolgáló tevékenységet fog kifejteni. Mint mondta, azt szeretné, ha a prefektúra stabilitást, és nem széthúzást jelentő tényező lenne, illetve azt szeretné, ha az intézmények egyesítenék erőiket a megye fejlesztése és a megye több mint 600 ezer lakosának az érdekében. „Huszonöt éves tapasztalatom a közigazgatásban hasznomra lesz abban, hogy sikerrel lássam el ezt a tisztséget és abban, hogy megvalósítsuk a kormányprogram célkitűzéseit” – zárta szavait Mihaiu, és ezzel a mintegy húsz percig tartó ceremónia is véget ért.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!