ERDON Helyi hírek

2017.03.23. 18:13

Honfoglaló-bajnokságot szervez a könyvesbolt

Magyarországon volt már rá példa, Erdélyben viszont még nem rendeztek ilyet, úgyhogy a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesbolt úttörő szerepet vállal azáltal, hogy június 17-én és 18-án egy kétnapos rendezvény keretében egy Honfoglaló-bajnokságot fog rendezni.

Magyarországon volt már rá példa, Erdélyben viszont még nem rendeztek ilyet, úgyhogy a nagyváradi Illyés Gyula Könyvesbolt úttörő szerepet vállal azáltal, hogy június 17-én és 18-án egy kétnapos rendezvény keretében egy Honfoglaló-bajnokságot fog rendezni.

Más erdélyi városokban, például Marosvásárhelyen vagy Székelyudvarhelyen külön társasjáték-üzletek működnek, Nagyváradon azonban hosszú időn keresztül nem lehetett magyar nyelvű társasjátékokat venni. Ehhez tudni kell azt, hogy a társasjáték-gyártók általában mind multinacionális cégek, és mindig az illető ország nyelvén forgalmazzák a termékeiket. Ezért van az, hogy az itteni, romániai hálózatban olyan magyar nyelvű társasjátékok, melyeket ők gyártanak, nem nagyon lelhetőek fel. Ha valaki bemegy egy hipermarketbe vagy más áruházba, ott csak román nyelvű társasjátékokat kap. Ezzel is magyarázható, hogy a váradi magyarok többnyire Debrecenbe mentek át, vagy más, közeli magyarországi városokba, ahol vannak ilyen specifikus társasjátékokat forgalmazó üzletek.

Ezt a piaci rést töltötte be több mint másfél évvel a váradi Illyés Gyula könyvesbolt, amikor a könyvek mellett, kiegészítő tevékenységként, magyar nyelvű társasjátékokat is árulni kezdett, mely tavaly karácsony előtt járatódott csúcsra. Zömmel az alacsonyabb, illetve a közép-árkategóriás társasjátékokra koncentrálnak, valamint az úgymond magyar specifikus játékokra, mint például a Honfoglaló, az ékezetek miatt a Scrabble vagy a Gazdálkodj okosan, valamint az olyan nagy klasszikus társasjátékok, mint a Monopoly és az Activity. A vásárlóknak tehát nem kell már átmenniük Magyarországra, és nem drágábban, hanem nagyjából hasonló áron juthatnak hozzá kedvenc játékaikhoz, ugyanis az Illyés készletének körülbelül a fele attól a legnagyobb magyarországi társasjáték-lánctól származik, melynek a cívis városban több boltja is van. A játékok másik fele pedig akár 5–20 százalékkal is olcsóbb, mint például Debrecenben.

Králik Lóránd, az Illyés Gyula Könyvesbolt működtetője nem titkolja: vannak sokan, akik azt állítják, hogy a webáruházakban olcsóbban hozzájuthatnak társasjátékokhoz. Arra hívja fel azonban a figyelmet: ahhoz, hogy ezeket Magyarországról Váradra szállítsák, nem ritkán 30–35 lejes kiszállítási számolnak fel, tehát valójában nem olcsóbb az internetes beszerzés. Hogy a szállítási költség tényleg megtérüljön valakinek, ahhoz legalább 3–4 társasjátékot kell rendeljen, és akkor még mindig ugyanazon az áron jut ezekhez hozzá, mintha besétálna az Illyésbe, és ott vásárolna. Utóbbinak az is előnye, hogy ha véletlenül hiányzik valamelyik hozzávaló a dobozból, akkor a webes vásárlás esetén a visszaküldési költség a vásárlót terheli – és aki már megpróbált a Román Postával Magyarországra küldeni csomagot, megtapasztalhatta, hogy ez nem kevés pénzbe kerül –, akik azonban blokkal tudják igazolni, hogy az Illyésben vásároltak, azoknak a bolt kicseréli a játékot, a jótállás tehát úgymond az üzlet részéről van.

Nevezési kártya

A Honfoglaló az egyik legnépszerűbb társasjáték Magyarországon, nemrég egy új, két térképes változatban jelent meg. Az Illyés Könyvesbolt ezért úgy döntött, hogy június 17-én és 18-án egy kétnapos rendezvény keretében egy Honfoglaló-bajnokságot fognak rendezni. Ez nem az elektronikus, hanem a társasjáték változat lesz, bíróval. Nincs nevezési díj, de mivel a bajnokságot a könyvesbolt szervezi, aki legalább 30 lej értékben vásárol április 1. és május 30. között vásárol náluk bármilyen terméket, tehát nem csak társasjátékot, hanem könyvet vagy akár írószert is, az kap egy nevezési kártyát. Így ha például 120 értékben vásárol, egy Honfoglaló társasjáték áráért egy négytagú család esetében mind a négy családtag benevezhet erre az egyéni versenyre. A díjak könyv- és társasjáték vásárlási utalványok lesznek, illetve a nyertes a bajnoki cím mellett még kap egy Honfoglaló társasjátékdobozt is. Az alsó korhatár 12 év, és nem tesznek különbséget az amatőr jelentkezők és a vérprofik közt.

Stratégia és műveltség

A Honfoglaló egy általános műveltséget igénylő stratégiai kvízjáték, különféle témakörökben. A kérdések mennyisége korlátozott, így gyakorlatilag ha valaki megveszi a társasjátékot, a versenyre meg is tanulhatja a helyes válaszokat. Ezt kiküszöbölendő, a szervezők azzal nehezítik a résztvevők dolgát, hogy minden második kérdés nem a társasjátékban levő kártyáról fog elhangzani, hanem egy másik adatbázisból származik majd, amit természetesen a versenyzők nem tudnak előre betanulni.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!