ERDON Helyi hírek

2016.12.07. 14:04

Bolojan kitenné a nyugdíjasokat

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete felszólítást kapott a váradi önkormányzattól, hogy december 26-ig költözzön ki a székházából, mert a bérleti díjat újra árverésre bocsátják.

A Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete felszólítást kapott a váradi önkormányzattól, hogy december 26-ig költözzön ki a székházából, mert a bérleti díjat újra árverésre bocsátják.

Az RMDSZ váradi székházában tartott sajtótájékoztatón Biró Rozália szenátor amellett, hogy a szavazáson való részvételre buzdította a 18. életévüket betöltött fiatalokat, az önkormányzatnak a civil szervezetek irányába tanúsított újabb felelőtlenségének és tiszteletlenségének nevezte, hogy egy olyan civil szervezettől akarja elvenni a székházát, ezáltal tulajdonképpen ellehetetlenítve vagy megnehezítve a működését, mely szerves része a város kulturális és civil életének, és amit az általa lebonyolított programok miatt inkább díjazni kellene. Hozzátette: ez a negatív gesztus tulajdonképpen illeszkedik abba a sorba, ahogyan a polgármester a civil szervezetek működéséhez viszonyul. És ezen magatartással függ össze az RMDSZ-frakció, Kecse Gabriella városi tanácsos által koordinált azon kezdeményezése, mely arra vonatkozik, hogy változtasson a helyhatóság a civil szervezetek pályáztatás útján történő finanszírozási módján, és amelyet már iktattak a városházán annak reményében, hogy a következő tanácsülés előterjesztései közt fog szerepelni, illetve a jövő évi költségvetésben több pénz lesz majd elkülönítve erre a célra, és a megpályázható forrásokat nem fogják kötni a Polgármesteri Hivatal által szervezett rendezvényekhez.

Nem értik

Szilágyi Ibolya, Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete elnöke felidézte, hogy jogilag 2005 novemberében lett bejegyezve a PMNYE, és az évek folyamán számos köztiszteletben álló személyiség volt vezetőségi tag. Eleinte 50 lejes havi bérleti díjat kellett fizessenek a December 1. tér 2. szám alatt lévő 40,45 négyzetméteres lakrészért, melyet aztán felvittek 202 lejre, amihez még hozzájön a rezsiköltség, tehát valójában több mint 250 lej a havi kiadásuk, amit már így is nehezen tudnak kigazdálkodni a tagdíjakból. Nem értik, hogy miért vegzálják őket, hiszen rendesen fizetik a díjakat, nem tartoznak, ha viszont ki kell majd költözniük, az nem csupán azzal jár együtt, hogy a tárgyaikat nincs hova vigyék, de találkozni sem tudnak majd, gyakorlatilag kihúzzák a lábuk alól a talajt. Annak pedig nulla az esélye, hogy az árverésen ők nyerjenek, hiszen a lakrész kereskedelmi tevékenységre is alkalmas, így nem tudnak majd versenyezni a várhatóan licitáló cégekkel, mert nincs rá anyagi fedezetük.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!