ERDON Helyi hírek

2016.11.22. 16:38

Indoklást kértek a liberális pártiaktól

A kétharmados többséget szükségeltető tervezetek megbuktak, a többit pedig szintén a liberálisok nemleges voksa mellett szavazták meg. Gondok adódtak az érvényesítő bizottság körül is.

A kétharmados többséget szükségeltető tervezetek megbuktak, a többit pedig szintén a liberálisok nemleges voksa mellett szavazták meg. Gondok adódtak az érvényesítő bizottság körül is.

A Bihar Megyei Tanács keddi ülését ugyancsak a liberális párti tanácsosok egyöntetű és folyamatos nemleges szavazata jellemezte. Mindazonáltal, azok a tervezetek, melyek nem szükségeltettek kétharmados többséget, átmentek. Az első, kétharmados többséget igénylő tervezet előtt Ioan Mang megyei tanácsi alelnök előrebocsátotta: arról van szó, hogy a megyei tanácsnak nincsenek szakemberei, akik kezelni tudnák a múzeum új épületét és a Partenie Cosma iskolát ellátó víztartályt és szivattyúkat, ezért ezeket a tanács fennhatósága alól a múzeum fennhatósága alá kell helyezni, ugyanis utóbbi rendelkezik szakemberekkel. „Szeretném felhívni a liberális párti tanácsosik figyelmét arra, hogy a Colectivban történt tűzvész semmi ahhoz képest, amit az okozhat, ha ezeket nincs aki kezelje” - tette hozzá Mang. Ionel Avrigeanu liberális párti tanácsos szerint viszont „ez csak a Colectiv-szakértőkké előlépett szociáldemokraták jellemző túlzása”.

Titkosan

Pásztor Sándor megyei tanácselnök kifejtette: ezt a tervezetet már az elmúlt hónapban és az előtt is szavazásra bocsátották, akkor sem ment át. Az elmúlt hónapokban megtörtént a közszolgáltatások csatlakoztatása a múzeum új épületéhez, s logikus, hogy a víztartály és a szivattyúk működtetésére villanyszerelőre és vízvezeték-szerelőre van szükség, azaz olyan szakemberekre, akikkel a megyei tanács nem rendelkezik, a múzeum pedig igen. „Amúgy minden marad ugyanott, csak a fennhatóság változna” - jegezte meg.

„Kezd kissé kínossá válni mindez” - mondta Corcheș Dorin-Octavian megyei tanácsos (ALDE).

A későbbiekben – szintén a liberálisok „nem” voksa mellett egyebek mellett megszavazták, hogy a tanács egyetért az Ady-múzeumnak otthont adó épület bérleti szerződésének meghosszabbításával. Az épületet a megye a Nagyváradi Ortodox Püspökségtől bérli. A diófási pszichiátriai kórház vezetőtanácsi tagjait is megválasztották – a liberális pártiak szokásukhoz híven titkos szavazáshoz folyamodtak.

Visszavonult

Mint arról beszámoltunk, a liberális tanácsosok a jelek szerint, „nem” szavazatukkal meghiúsították egy ötmillió eurós támogatásra vonatkozó pályázat benyújtását – ennek kapcsán Pásztor Sándor megyei tanácsi alelnök felvetette egy mai rendkívüli ülés lehetőségét, amikor is újból szavazásra lehetne bocsátani, Ioan Mang tanácsi alelnök pedig megjegyezte, kíváncsi, hogy a liberális pártiak meg tudják-e ezt indokolni, továbbá azt is szóvá tette: a tanácsosok arra esküdtek, hogy a megye érdekét fogják szem előtt tartani. Dacian Foncea liberális párti tanácsos azt válaszolta, hogy a párt mindig is ellenezte, hogy a múzeum oda költözzön, amúgy pedig „mindenki úgy szavaz, ahogy a lelkiismerete diktálja”. Ez viszont nem válasz arra, hogy megtudják-e pályázni a támogatást, vagy sem, jegyezte meg Pásztor Sándor.

Hiányzott

Az ülés végén Ana-Maria Tiron PSD-párti tanácsos bejelentette, hogy visszavonulna az érvényesítési bizottságból, ezt követően pedig javaslatok hangzottak el az új tagot illetően. Ioan Mang Oros Floriant javasolta, Ionel Avrigeanu pedig Câmpan Ioant, s már zajlottak is az előkészületek a szavazásra, amikor Pásztor Sándor közölte: a dolgok nem olyan egyszerűek, mint amilyennek látszanak, ugyanis Dacian Foncea bizottsági tag időközben elhagyta az ülést, Ana-Maria Tiron visszalép, s maradna Grim András RMDSZ-es tanácsos, aki egyedül nem érvényesítheti a döntést. Végül elhatározták, hogy az új tagról a következő ülésen fognak szavazni – feltéve, hogy Dacian Foncea ezúttal jelen lesz.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!