ERDON Helyi hírek

2016.08.30. 09:32

Túl Drága Kirohanás: váradi fiatalok akciófilmje

Egy négy éves projekt ért véget és ennek gyümölcsét, a Túl Drága Kirohanás című váradi akciófilmet néztek meg egy zártkörű vetítésen a projektben résztvevők.

Egy négy éves projekt ért véget és ennek gyümölcsét, a Túl Drága Kirohanás című váradi akciófilmet néztek meg egy zártkörű vetítésen a projektben résztvevők.

Lehet még emlékeznek arra, hogy négy éve Szabó Norbert Zsolt váradi rendezői ambíciókkal rendelkező nagyváradi fiatal akkor induló projektjéről írtunk. Ekkor még csak a szereplőket kereste nonprofit alapon készülő romantikus akcióvígjátékához, a Túl Drága Kirohanáshoz. Most, négy évvel később a film elkészült, a szereplők, a munkatársak és a projektben résztvevők múlt hét pénteken egy zártkörű vetítésen nézték meg munkájuk gyümölcsét a Cinema Palaceban. A vetítés előtt Szabó Norbert Zsolt projektvezetői, rendezői, operatőri és vágói minőségében köszönte meg a négy éves közös munkát mindenkinek. Kiemelte, hogy nagy kihívás volt az egész csapatnak, de ha a forgatás még több időbe is telt, mint tervezték, az önmagukba vetett hit és a csapatmunkának köszönhetően végül elkészült a film, ami egy hosszú távú befektetés, referencia, egyben jó tapasztalat lehet mind a készítőknek, mind a szereplőnek.

Projekt

„A Túl Drága Kirohanás című amatőr egész estés mozifilm készítésébe 2012 őszén vágtunk bele. Miután megírtam a forgatókönyvet a történet tetőpontjáig, az általam kiválasztott főszereplő, Fodor Lénárd ötlete alapján átdolgoztuk az eredetileg félórásra tervezett kisfilmet, ami aztán egy kétórás mozifilmmé nőtte ki magát, amelynek zenéjét Nagy Tibor készítette. A projektem célja az volt, hogy bizonyítsuk be, hogy egy fiatalokból álló csapat igen is képes olyan filmet készíteni, ami tetszik a nagyközönségnek, ami megnevettet, ami szórakoztató” – mondta el Szabó Norbert Zsolt. „Annak ellenére, hogy nem igazán állt a rendelkezésünkre anyagi forrás, igyekeztünk olyan megoldásokat alkalmazni amik ellensúlyozzák ezt. A Varadinum Filmnek köszönhetően, akik több filmes kellékkel is elláttak minket, szebb, dinamikusabb képvilágot nyújthatunk. Minden jelenetnél előre megterveztem a kameraállásokat, így a történetmeséléshez a kameraállások, kameramozgások és kompozíciós technikák is hozzájárulnak. Számos olyan technikai, operatőri, rendezési megoldást alkalmaztunk, aminek köszönhetően a filmnek valódi professzionális hatása van” – részletezte a film rendezője.

 

Szereplők

„A rendező egyik legnehezebb feladata is rám hárult, mégpedig a fiktív karakterek tulajdonságainak a színészekre való ráruházása. Ahol persze a jelenet megengedte, hagytam, hogy spontán alakítsanak a szereplők, akiket úgy választottunk ki, hogy a filmbéli szerepüknek megfelelő habitussal rendelkezzenek”. A film főszerepeit Fodor Lénárd, Balogh Cynthia, Újvárosi Zoltán, Balogh Dorottya, Szász Csaba Ákos játszották. A forgatás nehézségeiről Szabó Norbert Zsolt így vélekedett: nehéz volt olykor a színészek motiválása. Nem lehettem sem túl engedékeny, sem túl kemény, és olykor nehéz volt megtalálni az egyensúlyt. Igyekeztem mindig tartani a lelket a színészekben, illetve pozitív gondolkodásmódra sarkallani őket. Az én filozófiám az, hogy a film olyan lesz mindenki számára, mint amennyit beletesz, nem több, nem kevesebb!” Aki meg szeretné nézni a váradi helyszíneken, váradi fiatalokkal leforgatott filmet, annak a szeptemberi hónap folyamán lesz lehetősége, hiszen még szerveznek nyílt vetítéseket különböző helyszíneken, kezdve egy nagyobb nyilvános vetítéssel. Az időpontokról további információ a film facebook oldalán lesz elérhető. Szabó Norbert Zsolt idén ősztől kezdi el a kolozsvári Sapientia Egyetemen a Filmművészeti szakát, itt lehetősége nyílik majd tovább csiszolni tudását. Első egész estés filmje jó próbálkozás, és dicséretes, hogy egy fiatalokból álló csapat kemény munka révén nem csak elkezdte, de be is fejezte a filmet.

P. Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!