ERDON Helyi hírek

2016.08.02. 16:03

Mindenkire számítanak az új „megmentők”

Magyarokhoz is szóltak: Biharban, ezen belül Nagyváradon is készül már a nemrégiben országos párttá alakult Uniunea Salvați România (USR) (azaz Mentsétek Meg Romániát) helyi szervezete. Az egésznek a fő vezetője, Nicuşor Dan kedden Váradon járt, elképzeléseikről szólt.

Magyarokhoz is szóltak: Biharban, ezen belül Nagyváradon is készül már a nemrégiben országos párttá alakult Uniunea Salvați România (USR) (azaz Mentsétek Meg Romániát) helyi szervezete. Az egésznek a fő vezetője, Nicuşor Dan kedden Váradon járt, elképzeléseikről szólt.

Jobbosokat és balosokat, románokat és magyarokat is várnak akár szavazóik soraiba, akár tagnak: az Uniunea Salvați România (USR) vezetője tudatta ezt, amikor kedden Nagyváradon járt. Pártja most van feljövőben, egyre többen figyelnek fel rájuk. Az egész onnan indult, hogy Bukarestben, bár veszített, mégis Nicuşor Dan tűnt a helyhatósági választás nagy győztesének. A főváros szinte mindegyik kerületébe „beszivárogtatott” emberekkel rendelkező Nicuşor Danék az egész országban terjeszkedni akarnak, hogy aztán bekerülhessenek a parlamentbe. Ugyancsak akkor tűnt fel az ide férjhez jött francia Clotilde Armand, aki majdnem az egyik bukaresti kerület polgármestere is lett, ám egy éjszaka alatt végül furcsán változtak az eredmények a PSD javára (Armand szerint a PSD – mivel győzni nem tudott – egyszerűen elcsalta ott a választást). Az Adevărul már az idei önkormányzati választási sikereikkor összegzést készített Danékról, és eszerint az összefoglaló szerint mostanra érik be 10 éves munka. A most Váradon járt Nicuşor Dan ugyanis az említett forrás szerint is, de köztudottan is 10 évvel ezelőtt indította be a Mentsétek Meg Bukarestet Egyesületet (Asociaţia Salvaţi Bucureştiul) és elkezdte beperelni a várostervezési szabályokat, sőt még a törvényeket is semmibe vevő bukaresti kerületeket. Az így szerzett némi ismertséggel függetlenként indult a 2012-es helyhatósági választáson és egyből 10 százalékot szerzett. „A 2012-es helyzet elkerülése érdekében úgy döntöttünk, pártot alapítunk”, mondta tavaly Nicuşor Dan, a Mentsétek Meg Bukarestet Szövetség (Uniunea Salvaţi Bucureştiul – USB) elindítása előtt. És ez a kis párt az idei önkormányzati választáson aztán már Bukarest második legnagyobb politikai erejévé vált, megelőzve a PNL-t.

Ekkor kezdték meg az országos párttá alakulást, az Uniunea Salvați România (USR) (azaz Mentsétek Meg Romániát) bejegyeztetését. És Dan kedden Váradon elmondta: nemrégiben ez meg is történt. Innentől pedig a területi és helyi szervezeteket építik.

Célok

Nicuşor Dan elmondta: „Be akarunk kerülni a parlamentbe. Mégpedig nem 5%-kal, ami a küszöbérték, hanem legalább 10-re számítunk. Bele akarunk szólni abba, ki alakít kormányt ebben az országban, és milyen kormány az. Viszont maga az, hogy mi kormányon legyünk, nagyon kis mértékben érdekel bennünket. A fő, hogy igazi jobbítási szándékot képviseljünk, és erőnk is legyen tenni valamit.”

Szakértők szerint az USR-nek akkor van esélye, ha nagyon sokat dolgozik majd a helyi infrastruktúra kiépítésén, és főleg a városok mellett a vidéket, a falvakat is meg kell szólítania, ahol hagyományosan az ott beágyazódott régi pártok befolyásolják a szavazókat, és ezen kell változtatniuk. Dan Váradon azt mondta: most épp ilyesmiken dolgoznak. Mégpedig az összes megyében. Szűrik, kiket vesznek fel az új pártba, és kikkel dolgoznak innentől. Hozzátette: „Most az ország fő gondjai ugyanazok, mint sok évvel ezelőtt is. Egyszerűen alig mozdul ez az ország. A korrupció, a lopás, az ebből is fakadó szegénység, az infrastruktúra hiánya, az egészségügy, az oktatás gondjai a legégetőbbek: mi megpróbálunk ezen mozdítani. Olyan embereink vannak, akik szakértői a saját témaköreiknek, alaposan felkészültek, és szakmai karrierjük van, nem politikai élősködők. Sőt, azzal, hogy most a politikába akarnak változást hozni, saját életükből, idejükből áldoznak – de ez az áldozat alapvető, mert így már nem mehet semmi tovább itt”.

Az USR-nek jelenleg országszerte 5000 tagja van, és most iratkoznak be egyre többen. Szeptember közepéig kész lesznek a helyi szervezetek, majd azzal foglalkoznak, hol melyek a legfőbb helyi gondok, amelyekre megoldások kellenek. Utána vágnak neki a parlamenti választásnak.

Üzenet

„A magyarokra is szükség van, akárcsak mindenki másra” – mondta Váradon Nicuşor Dan. Hozzátette: „Őket is várjuk, akár szimpatizánsnak és szavazónak, akár tagnak. Egyértelmű, hogy a sajátságos gondokon túl ebben az országban a magyaroknak is ugyanazok a fő problémáik, mint másoknak is. Ugyanúgy azok a fő gondok lehetetlenítik el az ő életüket is, mint mindenkiét. Ezen kell változtatni próbálni. Ezért van az USR. Egyébként a tagfelvételi kérelmünk formanyomtatványát épp most fordíttatjuk le magyarra. Ezek is hamarosan rendelkezésre állnak”. A tájékoztatót követően az USR stábja azokkal tárgyalt, akik az itteni kirendeltséget alakítanák meg, majd a rokonszenvezőikkel találkoztak, szervezett keretek között.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!