ERDON Helyi hírek

2016.05.25. 16:55

Ritka felmérés: választási esélyek Bihar megyében

Kire szavaznának a nagyváradiak az önkormányzati voksoláson? Manapság már nem feltétlenül relevánsak a felmérések, hiszen óriási tévedéseket is láttunk már, de itt van egy új.

Kire szavaznának a nagyváradiak az önkormányzati voksoláson? Manapság már nem feltétlenül relevánsak a felmérések, hiszen óriási tévedéseket is láttunk már, de itt van egy új.

A helyhatósági választásokkor ritkábban szoktak felmérések nyilvánosságra kerülni a politikai opciókról – azért is, mert ezek túl lokálisak, bonyolultabb a mérés. Ám ezúttal készült ilyen. A Digi 24 tévé megrendelésére az IRES intézet készítette, telefonon kérdezve meg 1104 szavazásra jogosultat a váradi politikai helyzetről.

Eredmények

Csak 12% gondolja úgy, hogy rossz irányba halad a város, 55% szerint jobban áll a település, mint 2012-ben. A helyi tanácsi jelöltlisták közül 39% a PNL-re voksol, 12% a PSD-re, 8% - az RMDSZ-re, az ALDE-re 3% voksolna. 1-1% választaná az EMNP-t, a PMP-t,az UNPR-t, vagy függetlent, és 0,2% az M10 pártot. A megkérdezettek 8%-a elmondta, hogy nem hajlandó voksolni, 5% választ nem akart adni. Az IRES megjegyzi, hogy „a határozatlanok aránya 21%, de ez valószínűleg a magyarok nagy részét is tartalmazza, akik általában nem fedik fel, kire voksolnak”.

Ami a váradi polgármesterségért folyó versenyt illeti, 59% jelölte meg kedvenceként Ilie Bolojant (PNL), 3% Huszár Istvánt (RMDSZ), 2% Adelina Costét (PSD), 1-1% Ştefan Herchit (ALDE), Horea Vuşcant (PMP), és 0,4% Zatykó Gyulát (EMNP). 16% határozatlannak mondta magát, 6% nam voksol, 11% nem válaszolt.

Külön rákérdeztek arra, mik a fő gondok a városban. A válaszadók szerint a munkahelyek hiánya (12%), az alacsony bérek (8%), a rossz utak és járdák (8%), a kevés parkoló (8%) a nehézkes közlekedés (7%). A felmérést május 16-17-én végezték, a hibahatár 3%.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!