ERDON Helyi hírek

2016.05.31. 12:42

A tettek emberei Margittáról és környékéről

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, melynek keretében az ideiglenes székházban kötetlen formában bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Kedd délelőtt Cseke Attila parlamenti képviselő mutatott be négy polgármesterjelöltet.

Az RMDSZ Bihar megyei szervezete egy sorozatot indított útjára, melynek keretében az ideiglenes székházban kötetlen formában bemutatkoznak a polgármesterjelöltek. Kedd délelőtt Cseke Attila parlamenti képviselő mutatott be négy polgármesterjelöltet.

A sajtótájékoztató résztvevői többször is kiemelték az észak-erdélyi autópálya Bihar megyei szakasza kiépítésének fontosságát, valamint azt is, hogy Margittának RMDSZ-es polgármestere legyen június 5-e után is, hiszen a környező települések fejlődése is ettől függ.

Cseke Attila parlamenti képviselő úgy jellemezte a margittai, az érszőllősi, a tóti és a vedresábrányi, jelenleg is funkcióban levő RMDSZ-es polgármesterjelölteket, mint akik egyaránt a tettek emberei. Úgy fogalmazott: azok, akik az ezredfordulón és napjainkban az említett településeken jártak, megtapasztalhatják a pozitív változások eredményeit. A Pocsaly Zoltán által irányított Margitáról elmondta, az RMDSZ-es csapatnak köszönhetően egyebek mellett magyar iskola létesült, renoválták a kórházat, utcákat aszfaltoztak le, rendbe tették a városközpontot, munkahelyeket hoztak létre. Azt, hogy a vállalását komolyan veszi, és nem a politikai érdekek vezénylik, bizonyítja, hogy idén februárban kezdték meg az egyik negyedben az utcák korszerűsítését, úgy gondolva, hogyha már rendelkeznek forrásokkal akkor nem várják meg a mandátum lejártát, még ha elégedetlenkednek is az ott élők amiatt, hogy az időigényes munkálatok jelenleg is zajlanak. Jellemző emellett, hogy míg máshonnan kivándorolnak az orvosok, a felújítás után bővült a margittai kórház szakembergárdája, és már ortopéd műtéteket is elvégeznek.

Ugyanakkor több ANL-lakás van, mint Nagyváradon vagy Kolozsváron (385). Pocsaly Zoltán arra hívta fel a figyelmet: pontra lett téve a víz- és szennyvízhálózat, 8 parkot teljesen rendbe tettek, felújították az óvodát stb. A tervekre áttérve hangsúlyozta: a kistérség szempontjából hasznos lenne, ha működni kezdene az ipari park, egy 24 hektáros terület áll rendelkezésre. Nagy segítséget jelentene, ha megépülne a körgyűrű, hiszen jelenleg túlterhelt a város főutcája, melyen áthalad a tranzitforgalom. Jó hír, hogy a testvértelepülés Berettyóújfaluval közösen egy hattengelyes RO-Hu-s pályázatot sikerrel pályáztak meg, így uniós finanszírozással szeretnének egy fedett strandot nyitni hátrányos helyzetűeknek, illetve egy új piacot is akarnak, és erősítenék a kulturális kapcsolatokat.

Érszőllős

Cseke Attila a Beke László irányította Érszőllőssel kapcsolatban kiemelte, hogy teljesen fel lett újítva a művelődési ház- mely rendkívül fontos az olyan önkormányzatoknál, ahol közösségi munka folyik-, valamint európai uniós támogatással korszerűsítették a mezőgazdasági utakat 18,3 kilométer hosszan. Ez a befektetés 1 millió euró értékű volt, vagyis a háromszorosa a község egy éves költségvetésének. Beke László felidézte, hogy rendbe tették a közvilágítást, iskolafelújításokat eszközöltek, pályázati pénzből jelenleg is folyik a víz- és szennyvízhálózat kiépítése. Ravatalozók és parkok létesültek, a park területén sportpálya épül. Egy 3,1 millió eurós EU-s pályázatnak köszönhetően 2017 szeptember 30-ig mellékutcák épülnek, after school-program indul be, megoldják a kultúrotthon belső világítását, és könyveket vásárolnak.

Tóti

Cseke Attila megjegyezte: Vincze Nándor tevékenységét igazolja, hogy noha Tótiban csak a lakosság 28 százaléka magyar, mégis a legutóbbi két választáson elnyerte a választópolgárok bizalmát. Legnagyobb büszkesége talán a multifuncionális közösségi ház. Vincze Nándor arról számolt be, hogy az elmúlt nyolc esztendőben 11 új épülettel gazdagodott a község. Emellett kiépült a vízhálózat, egy vállalkozóval közösen napelemes parkot avattak, és jól állnak infrastruktúra ügyileg. Derna és Vámosláz községekkel közösen egy fejlesztési egyesületbe (ADI) tömörültek, és elnyertek egy 3 millió eurós pályázatot, melynek nyomán több mint 20 kilométer út létesül, illetve lesz modernizálva. A református egyházközséggel közösen szintén uniós finanszírozással felújítják majd az Árpád-kori templomot (340 ezer euró), valamint önerőből felújítják a cséhteleki kultúrházat (284 ezer euró) és Bozsalyon after school-programot indítanak (500 ezer euró).

 Vedresábrány

Cseke Attila arra hívta fel a figyelmet: Barcui Barna polgármester tevékenységének hála a Vedresábrány községhez tartozó Monospetriben modern iskola és multifunkcionális művelődési otthon működik, illetve idősek otthona létesült. Utcákat aszfaltoztak le, és megalakult a Bábota néptánccsoport. Barcui Barna azt is kiemelte, hogy Kerekivel és Érbogyoszlóval közösen ADI-ba tömörülve 1 millió eurót nyertek arra, hogy felújítsanak 5,2 kilométer hosszú úthálózatot. Tótiban egy after school-projektben gondolkodnak, Petriben pedig a napokban fejeződik be a szennyvízhálózat online tendereztetése.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!