ERDON Helyi hírek

2016.04.13. 16:51

Kolozsvár városi rangra emelésének 700. évfordulóját ünnepli a 7. Kolozsvári Magyar Napok

A 7. Kolozsvári Magyar Napok fő fellépőinek névsorát ismertették a szervezők a Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén. A sajtótájékoztató meglepetés-meghívottja Kóbor János, a legendás Omega együttes frontembere volt.

A 7. Kolozsvári Magyar Napok fő fellépőinek névsorát ismertették a szervezők a Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén. A sajtótájékoztató meglepetés-meghívottja Kóbor János, a legendás Omega együttes frontembere volt.

 

Gergely Balázs főszervező, a Kincses Kolozsvár Egyesület (KKE) elnöke rövid visszatekintéssel indította a sajtótájékoztatót: mozgalmas évet tudhat maga mögött az egyesület, hiszen az elmúlt esztendőben két új nagyszabású fesztivál megszervezését és lebonyolítását is magára vállalta. Az októberi Várkert Fesztivál alkalmat teremtett arra, hogy a nagyközönség megismerhesse a gyalui várkastély történelmi és kulturális jelentőségét, míg a Kolozsvári Téli Fesztivál az adventi ráhangolódás jegyében gyűjtötte egybe a kolozsvári magyarokat. Mindkét fesztivál sikerrel teljesítette a „tesztüzemmódot”, ezért mindkettőnek folytatása következik. A Várkert Fesztivál második kiadása 2017. tavaszán lesz esedékes, míg a háromnapos Téli Fesztivál december elején.

Tekintettel arra, hogy 2016-ban városi rangra emelésének 700. évfordulóját ünnepli Kolozsvár, az évforduló méltó megünneplésének szándékával szervezik meg augusztus 14–21. között a 7. Kolozsvári Magyar Napokat. Erre utal a KMN idei szlogenje: a hétszázát! A jubileum napján, augusztus 19-én, a KKE nagyszabású programmal készül, amelynek egyik fénypontja a Kolozsvári Magyar Opera Hunyadi László című operaelőadásának főtéri ősbemutatója lesz.

Az idei újdonságok között említhetjük, hogy a főtéri és a Farkas utcai színpad mellett egy új zenei helyszínnel bővül a KMN. A populárisabb műfajokat felvonultató fesztiválutcával párhuzamosan, a Fogoly utcában működő színpadon fellépnek többek között a Nemzeti Kulturális Alap Cseh Tamás Programjának támogatottjai, jazz-, blues- és rock-zenekarok. Ugyanakkor az alternatív zenekarok is ezen a színpadon fognak fellépni.

A KMN idén is a magyar könnyűzenei élet legnagyobbjait hozza el Kolozsvárra. A fellépők között tudhatjuk: a Beatricet, a Budapest Bárt, a legendás LGT zenekar három frontemberét – Somló Tamást, Karácsony Jánost és Solti Jánost – az Abrakazabra együttessel, illetve a Zenevonat című produkcióval, Szabó Balázst és bandáját, az Ivan & The Parazolt, a Moby Dicket, Keresztes Ildikót, Ákost és még sok más, meglepetésnek szánt zenekart. A fesztivál záróakkordja az Omega fellépése lesz: a közel 55 éves zenekar először lép fel Kolozsváron.

Szabó Lilla programigazgató a sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg a program szervezés alatt áll, a rendezvény előtt egy hónappal véglegesülhet. Megújul a KMN honlapja, és iOS és Android felhasználók számára egy felhasználóbarát applikációt is létrehoznak.

Horváth Anna alpolgármester kifejtette: a Kolozsvári Magyar Napokat a város kiemelt fontosságú rendezvényeként tartja számon az önkormányzat, és bár nem sikerült a tavalyihoz hasonlóan megduplázni a támogatást, a 20 százalékos növekedés is számot tevő. A város idén 360 ezer lejjel finanszírozza a kulturális fesztivált, de ezen túlmenően is állnak a szervezők rendelkezésére, beleértve az előkészületi időszak ideje alatt is.

A Kincses Kolozsvár Egyesület sajtótájékoztatójának meglepetés-meghívottja Kóbor János, az Omega frontembere volt, aki erdélyi koncertjeinek emlékeit elevenítette fel, és elárulta azt is, hogy izgatottan készülnek első kolozsvári fellépésükre. Folyamatban van új, a Testamentum című albumuk összeállítása, és sokat koncerteznek a templomokban játszott Oratóriummal is, Kolozsvárra viszont úgy gondolták, hogy a közel 55 éves pályafutásuk legnagyobb dalait hozzák el, amelyek először csendülhetnek fel Erdély fővárosának főterén.

A Kolozsvári Magyar Napok sajtószolgálata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!