ERDON Helyi hírek

2016.04.18. 12:39

Futballmágusok és labdazsonglőrök

<span class="Normal__Char">Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban elnevezéssel nyílt interaktív kiállítás </span><span class="Normal__Char">szombaton a frissen felújított nagyváradi Neológ zsinagógában a Festum Varadinum keretében. Összefoglaló videónk a cikk alján tekinthető meg.</span>

Futballmágusok és labdazsonglőrök itthon és a nagyvilágban elnevezéssel nyílt interaktív kiállítás szombaton a frissen felújított nagyváradi Neológ zsinagógában a Festum Varadinum keretében. Összefoglaló videónk a cikk alján tekinthető meg.

Életnagyságú futball legendák fogadták a Neológ zsinagógába látogató érdeklődőket szombaton, annak padlózatán zöld műgyep, kapuk és a focis múlt emblematikus magyar-zsidó alakjai mint például minden idők legsikeresebb magyar trénere Guttmann Béla, az Internazionálénál is játszó majd edzősködő Weisz Árpád vagy a Real Madridot az első bajnoki címéhez kormányzó Hertzka Lipót edző, illetve további 11 egykori labdarúgó nagyság.

A látványos életnagyságú kiállítást a Zsidó Kulturális Egyesület és az MTK Budapest tette lehetővé, a kiállított tárgyak ugyanis ezek tulajdonában állnak. Szabó Ödön parlamenti képviselő, Kósa András László, a Balassi Intézet igazgatója és Koppelmann Felix, a Nagyváradi Zsidó Hitközség elnöke köszöntötték az egybegyűlteket, méltatták a régmúlt értékeit, hangsúlyozva a sportolói teljesítmények és a versengés fontosságát. Elhangzott többek között, hogy a kiállítás méltó emléket állít a vészkorszakban meghurcolt és meggyilkolt sportolóknak, edzőknek, sportvezetőknek, illetve, hogy Guttmann Béláék olyan korban sajátították el tudományukat, amikor a kedvező kultúrpolitika és sportpolitika mindent megtett annak érdekében, hogy a szabadidő- és a versenysport méltó módon induljon el, és rövid időn belül nemzetközi szintre jusson.

 Egy kis múlt

 A magyar edzők az olasz bajnokságban voltak a legsikeresebbek, közülük is kiemelkedett Weisz Árpád. A Törekvés egykori játékosa 1926-ban ült le a milánói Inter kispadjára, és egy rövid megszakítással 1933-ig irányította a csapatot. Az Interrel egy bajnoki címet szerzett, majd 1935-ben Bolognába szerződött, ahol csapatával két bajnoki elsőségig jutott. A faji törvények miatt 1938 őszén családjával együtt el kellett hagynia Olaszországot. Hollandiába költözött, az ország náci megszállása után már nem volt hová menekülnie, 1944 januárjában gyilkolták meg Auschwitzban.

Hertzka Lipót az MTK csapatából az 1920-as évek elején először Németországba, majd már edzőként Spanyolországba igazolt. 1930-tól két idényen keresztül ült a Real Madrid kispadján, 1932-ben az ő irányításával szerezte meg a klub első bajnoki címét. 1936-ban a lisszaboni Benficához szerződött, ahol két bajnoki címet szerzett.

Guttmann Béla 1922-ben szerződött az MTK-ból a bécsi Hakoahba. Edzőként a háború előtt az Újpesttel nyert bajnoki címet. 1949-ben hagyta el másodjára, immár végleg az országot. Bejárta a világot, tizenegy országban mintegy húsz csapat edzője volt. Guttmann minden idők legsikeresebb magyar edzője, két BEK-győzelem, három portugál, két magyar és egy-egy olasz, illetve uruguayi bajnoki cím fűződik nevéhez.

Az interaktív kiállítás megtekinthető rövid filmes összeállításunkban is:

Kövessék az Erdon YouTube csatornáját is az alábbi címen: www.youtube.com/user/ErdelyOnline

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!