ERDON Helyi hírek

2016.04.27. 13:28

Amiről a bárányok hallgatnak avagy a bárányhús veszélyei

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) arra hívja fel a figyelmünket, mit tartsunk szem előtt, ha bárányhúst vásárolunk, illetve készítünk el.

A Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) arra hívja fel a figyelmünket, mit tartsunk szem előtt, ha bárányhúst vásárolunk, illetve készítünk el.

A bárányhúsnak magas kalória és káliumtartalma van, sok telítetlen zsírsavat tartalmaz, fehérjében gazdag, a szerveknek, és különösképpen a májnak magas a vastartalma, ezenkívül cinket, karnitint, kis mennyiségű kálciumot, folsavat és E vitamint is tartalmaz.

A tíz kilogrammosnál kisebb, illetve kilenc hetesnél fiatalabb bárányok húsa köszvényrohamot okozhat azoknál, akik erre hajlamosak, továbbá, mivel nehezen emészthető, gyomor- és vesepanaszokat, továbbá epegörcsöt és allergiát válthat ki . A bárányhúst minél több zöldséggel, illetve rizses körítéssel kell fogyasztani. Nem szerencsés puliszkával, kenyérrel vagy száraztésztával társítani. Levesekbe lehetőleg 10-14 kilogramm közötti bárányok húsát használjuk fel, a húst a már fövésben lévő leveshez tegyük hozzá. Lehetőleg főzzük vagy grillezzük, ne süssük a bárányhúst. Vásárláskor ellenőrizzük az állat-egészségügyi pecsétet, s ne vegyünk, illetve ne használjunk fel olyan bárányhúst, amelyet négy foknál magasabb hőmérsékleten tároltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!