ERDON Helyi hírek

2016.02.13. 13:06

Sokan voltak kíváncsiak a vérnyomásukra

A Betegek Világnapján a nagyváradi Caritas Catolica házibeteg-gondozói központjában inkább a betegségmegelőzésre, vagyis a preventív felmérésre helyezték a hangsúlyt.

A Betegek Világnapján a nagyváradi Caritas Catolica házibeteg-gondozói központjában inkább a betegségmegelőzésre, vagyis a preventív felmérésre helyezték a hangsúlyt.

Már a korareggeli órákban, sorban várakoztak a többnyire idős emberek a központ bejáratánál, ahol a világnap alkalmából ingyenes vérnyomás- és vércukorszint-mérést szerveztek február 11-én, csütörtökön. Az akció kitűnő alkalmat szolgáltatott arra, hogy a vizsgálatok elvégzése mellett tájékoztassák is a pácienseket azokról a gondozási lehetőségekről, amelyeket az egyházmegyei Caritas kínál fel számokra.

A vizsgálatok eredményeiről igazolást is kaptak a résztvevők, így azt könnyen meg tudták mutatni háziorvosuknak. „Ha a kapott eredmények meghaladták a normális határértékeket, azt tanácsoltuk a betegeknek hogy forduljanak szakorvoshoz és végezzenek részletes kivizsgálást. Emellett tájékoztattuk őket az otthoni beteggondozás és az intézményes idősgondozás nyújtotta lehetőségekről” – nyilatkozta Tóth Andrea, a házi-beteggondozói központ vezetője.

Az előzőleg meghirdetett időintervallumban (8 és 10 óra között) 37 személy mérette meg vérnyomását, illetve vércukor-szintjét díjmentesen a házi-beteggondozói központban, de mivel a későbbiekben, a programon túl is érkeztek még emberek, a Caritas asszisztensei senkit nem utasítottak el és egész nap fogadták ez érdeklődőket.

„Azért jöttem, mert meg vagyok hűlve egy hete és rengeteg mézet eszem teával és azt gondoltam magamban, hogy esetleg ettől felment a vércukor-szintem. Olvastam az újságban hogy ma, a betegek világnapja alkalmából ingyen végzik a vizsgálatot a Caritasnál és gyorsan eljöttem, megnézettem. Hát 119 volt. Százhúsz a felső határ. Alatta vagyok még, úgyhogy nincs olyan nagy baj. Örültem neki” – nyilatkozta a 77 éves nagyváradi Szakács Borbála.

A nagyváradi Caritas Catolica segélyszervezet keretén belül 1997 óta működik otthoni beteggondozás. A Caritas asszisztensei injekciókat, infúziókat adnak be, sebeket, felfekvéseket kötöznek át, vérnyomást és vércukor-szintet mérnek, katétert cserélnek és segítenek a betegek tornáztatásában, illetve személyes higiéniájának megőrzésében. A központ székhelyén emellett különböző gyógyászati segédeszközök (tolókocsik, mankók, kórházi ágyak, járókeretek) kölcsönözhetők.

A nagyváradi Caritas házi-beteggondozói központja szerződésben áll a Bihar megyei egészségbiztosítási pénztárral (CAS), ezáltal lehetővé téve az elszámolt szolgáltatások térítésmentes igénybevételét. A szolgáltatásokkal kapcsolatban bővebb információk igényelhetők a 0259/470-013 és 0771/788-730, telefonszámokon, vagy az intézmény székhelyén: Nagyvárad, Spartacus utca 31/A.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!