ERDON Helyi hírek

2015.11.15. 19:17

Több pénz kéne a gyermekek jogainak védelmére

Nagyvárad- Pénteken az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor. Az egyik téma az a tanácskozás volt, amelyet a gyermekek jogainak témájában szervezett.

Nagyvárad- Pénteken az RMDSZ Sas-palotabeli székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália szenátor. Az egyik téma az a tanácskozás volt, amelyet a gyermekek jogainak témájában szervezett.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Biró Rozália arra hívta fel a figyelmet: mint a szenátus emberi jogi, kisebbségi és vallási bizottságának az elnöke a napokban együttműködve a Mentsétek meg a gyermekeket Egyesülettel szemináriumot rendezett Bukarestben, melynek témája a gyermekek jogainak átláthatóbb biztosítása volt. A tanácskozás alapját az említett civil szervezet által 2011-2015 között kidolgozott tanulmány képezte, mely azt elemezte, hogy az állami költségvetésből mennyi pénzt szánnak a gyermekekkel kapcsolatos ügyekre. Mint kiderült, noha a kilencvenes évek elején Románia is aláírta az ENSZ azon okmányát, mellyel arra kötelezte magát, hogy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy jobban kimutathatóak, illetve áttekinthetőbbek legyenek azok a források, melyeket a gyermekek javára fordítanak, nem lehet jelentős elmozdulást elkönyvelni e téren. A tanácskozáson mindezt az UNICEF jelen levő képviselője szóvá is tette, arra is figyelmeztetve egyúttal, hogy a három kiemelt területen- vagyis oktatás, egészségügy és szociális szféra- nem sok pozitív dolog történik, holott erkölcsi kötelességének kellene tekintse minden kormány, hogy prioritást képezzen számára a gyermekjólét. Ehelyett azonban a szimpózium olyan következtetésekkel zárult, minthogy az allokációk nem fedezik azokat a vonatkozó ígéreteket, melyekért korábban a helyi és központi hatóságok felelősséget vállaltak, a kiutalások nem garantálják a szakintézmények fenntarthatóságát, a hátrányos helyzetekben élő gyermekek felzárkóztatására a felsorolt okok miatt nincs esély, nincsenek összhangban a realitással a pénzforrások, sok esetben a kiutalások a helyhatóságok jóindulatától függnek stb.

RMDSZ-es szakemberek

Újságíró kérdésre válaszolva a szenátor asszony elmondta, hogy múlt csütörtökön Kolozsváron ülésezett az RMDSZ elnöksége, és egyetértettek abban, hogy szakértői kormányra van szükség, Daniel Cioloş pedig alkalmas személy a miniszterelnöki funkció betöltésére. Esetleges RMDSZ-es miniszterekről azonban nem esett szó, minthogy arról sem, hogy rész vesz-e a szövetség a kormányzásban vagy sem, s ha igen, milyen formában. Biró Rozália hangsúlyozta: az RMDSZ-nek kitűnő szakemberei vannak- még ha politikai szerepkörben nem is szoktak feltűnni-, de addig sohasem hoznak döntést, amíg nem biztosak abban, hogy egy olyan kormány van-e a hatalmon, melynek programjában a magyar kisebbséget érintő különféle jogok biztosítása is szerepel. Úgy fogalmazott: véleménye szerint szakértői kormány esetében minden párt tulajdonképpen ellenzékben van, ezért konstruktív párbeszédre van szükség köztük, hogy közös frontot tudjanak képezni a változásokat hozó döntések meghozatalához.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!