ERDON Helyi hírek

2015.11.16. 17:04

Jubileum Schwartz Lajos-emlékverseny

November 14-én zajlott le a nagyváradi Ady Endre Líceumban a XXV. Schwartz Emlékverseny negyvenöt romániai magyaországi és moldáviai résztvevővel.

November 14-én zajlott le a nagyváradi Ady Endre Líceumban a XXV. Schwartz Emlékverseny negyvenöt romániai magyaországi és moldáviai résztvevővel.

Az immár huszonöt éves múltra visszatekintő Schwartz emlékverseny november 14-én zajlott le. Reggel fél kilenckor az Ady Endre Líceum dísztermében többek között Bartos Elekes István az esemény főszervezője, Silviu Torjoc megyei szaktanfelügyelő, Patkós András fizikus a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja köszöntötte a megjelent diákokat, és az őket elkísérő tanárokat, majd kilenc órától az osztálytermekbe vonultak a fiatalok, és kezdetét vette a fizika- és kémiaverseny. A résztvevőknek három óra állt rendelkezésükre ahhoz, hogy megoldják a feladatokat. Időközben a fizika- és kémiatanárok találkoztak egymással, dr. Bartos-Elekes István és dr. Márki-Zay János tartottak előadát. Koradélután egy órától kezdődött a Trioda adatfeldolgozási verseny.

Megmérettetés

Bartos Elekes István főszervező a Bihari Naplónak elmondta, hogy az idén elmaradt a műveltségi vetélkedő, és azt is hozzátette, hogy az idén negyvenöt diák jött el a megmérettetésre: Moldáviából huszan, Magyarországról tizenöten vettek részt, míg Romániából Nagyváradról, Kolozsvárról, Temesvárról és Marosvásárhelyről érkezetek diákok a versenyre. A délután folyamán, miközben a dolgozatok javítása zajlott, érdekes előadások hangzottak el az iskola dísztermében. Az első előadó dr. Patkós András akadémikus, az ELTE Professor Emeritusa Neutrínók és a téridő szimmetriáiról beszélt. Dr. Zeno Schlett, a Temesvári Egyetem professzora a Kísérleti óra a diákok közreműködésével című előadásában a fizikaórákon való kísérletezés szükségességéről beszélt, és be is mutatott néhány „semmiből” létrehozott kísérletet. A fordítást Nagy Zsolt, az Ady Endre Líceum egykori diákja vállalta. A Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének kutatója, dr. Daróczi Lajos szabadon választott kísérleteket mutatott be, az előadásban Herendi Borbála, debreceni egyetemista segédkezett. Pintér Dóra előadása betegség miatt elmaradt, helyette igen egyszerűen létrehozható, de nagyon mély értelmű kísérleteit dr. Márki-Zay János, hódmezővásárhelyi fizikatanár mutatta be, és amolyan Öveges professzor stílusban hívta fel a figyelmet a fizika szépségeire. A kísérletes előadásokat, egy-egy tetszetős bemutató után, sokszor szakították meg tapssal. Berger Tibor szakszerűen tolmácsolta a magyarázatokat.

Eredményhirdetés

A XXV Schwartz emlékverserny este az eredményhirdetéssel ért véget. A Fizika- és kémiaversenyen a tízedik osztályosok között a Kisinyovból érkezett Tontici Sabina lett az első, a tizenegyedik osztályosok versenyében a temesvári Oneci Codrin-Paul végzett az élen, a tizenkettedikesek között nem osztottak ki első díjat, itt a legjobb a második helyen végzett Lazsádi Áron lett, aki Marosvásárhelyről érkezett. A Trioda adatfeldolgozási vetrsenyen két első helyezettet hirdettek, Oneci Codrin-Paul és Divin Péter, a házigazda Ady Líceum diákja osztoztak a dicsőségben. A verseny megszervezésében az Ady Endre Líceum 2008-ban végzett diákjai vettek részt. A vacsora után a volt diákok egy igen kellemes meglepetéssel is szolgáltak: átnyújtották Bartos-Elekes Istvánnak a Schwartz emlékversenyről a jubileumi verseny tiszteletére összeállított emlékkötetet, melyet saját költségükön állítottak össze és nyomtak ki.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!