ERDON Helyi hírek

2015.11.10. 12:45

Érdemes volt kinyitni a Weislovits-palotát

Nagyvárad- A szervezők kiértékelése szerint sikeres volt az többnapos rendezvénysorozat, amely október 16-18. között zajlott A szecessziós stílus látványturizmusa címmel a Weislovits-palotában.

Nagyvárad- A szervezők kiértékelése szerint sikeres volt az többnapos rendezvénysorozat, amely október 16-18. között zajlott A szecessziós stílus látványturizmusa címmel a Weislovits-palotában.

Hétfő délután a Bihar Megyei Turisztikai Központban Bogdan Hossu projektmenedzser, Angela Lupşea projektasszisztens és dr. Ramona Novicov művészettörténész, egyetemi oktató idézték fel a történteket. Arra hívták fel a figyelmet: a Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány által, partnerségben a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvánnyal kezdeményezett projekt célja a műemléképületeink újra felfedezése volt. A nyugati mintát követő, A szecessziós stílus látványturizmusa elnevezésű, közel 50 ezer lejes program helyszíne a szebb időket is megélt, eklektikus stílusban épült, szecessziós elemeket is tartalmazó, egyébként lelakatolt egykori Weiszlovits-hotel volt, ahol három napon keresztül kiállításokkal, színházi előadásokkal, koncertekkel és idegenvezetéssel várták az érdeklődőket. Azért esett a választásuk először erre az ingatlanra, mert szerintük a városnak egy kincse, gyöngyszeme, de ezt sokan nem tudják, illetve nem fogják fel építészeti jelentőségét. Ugyanakkor újdonságként az ingatlan homlokzatára a most látható hálók helyett kifeszítettek egy tájékoztató reklámhordozót, mely azt ábrázolja, hogy milyen lesz az épület az elkészített tervek alapján javasolt, egyelőre délibábként kezelt restaurálást követően.

PPP-konstrukció

A szervezők szerint sikeres volt a kezdeményezés, hiszen a három nap alatt több mint 500 személy- idősek és fiatalok egyaránt, végezettségtől függetlenül- érdeklődött a műsorok iránt. Népszerű program volt a kulturális rendezvényekre hasznosítható belső kert közbejárása, megtekintése, és az is bebizonyosodott, hogy érdemes úgynevezett PPP-konstrukciókban gondolkodni, mely a köz- és a privát szféra együttműködését jelenti. A történtekről amúgy egy 30 perc videó is készült, melyet a sajtótájékoztatón levetítettek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!