ERDON Helyi hírek

2015.10.04. 18:31

Werther

A Kolozsvári Nemzeti Opera évadnyitó előadása Jules Massenet francia zeneszerző Werther című operája. Parádés szereposztással mutatja be.

A Kolozsvári Nemzeti Opera évadnyitó előadása Jules Massenet francia zeneszerző Werther című operája. Parádés szereposztással mutatja be.

Szövegkönyvét Édouard Blau, Paul Milliet és Georges Hartmann írták Goethe „Az ifjú Werther szenvedései” - című regénye alapján. Ősbemutatójára 1892. február 16-án került sor a bécsi Hofoperben. Egyébként a Manon mellett az egyik leggyakrabban játszott Massenet- opera. Egy boldogtalan szerelem története. A világ számtalan operájában játszották. Csak a Párizsi Opéra Comique-ban 1100-szor mutatták be.

Jules Massenet (1842- 1912) életében a világ legsikeresebb zeneszerzője operákat, szvit-koncerteket, balettzenét komponált. Operái a 19. század végén és a 20. század elején voltak ismertek. A múlt század 80-as éveiben ismét előtérbe kerülnek.

Kolozsváron a Werther operát 1928-ban láthatta először a közönség. Az elmúlt évtizedek során ritkán játszották. A jelen bemutató rendkívül jelentőséggel bíró művészi kezdeményezés, amely a Kolozsvári Nemzeti Opera és a francia rendezővel, díszlettervezővel való együttműködés alapján valósult meg.

Rendező: Nadine Duffaut. Karmester: Horváth József. Díszlettervező: Louis Désiré, aki rendkívül jó kapcsolatot épített ki a karmesterrel. A rendező asszisztense: Tiberius Simu.

Szereposztás: Călin Brătescu, Hector Lopez (kettős szereposztás), Iulia Merca, Cristina Damian, Maria Jiga (Charlotte), Cristian Hodrea, Horaţiu Ruşti (Albert), Petru Burcă, Simonfi Sándor, Florin Pop, Sergiu Colţan, Beniamin Pop, Florin Sâmpelean, Diana Ţugui, Lucia Bulucz, Oana Trîmbiţaş, Alexandru Potopea, Tatiana Oltean, Bogdan Nistor, Alexandra Hordoan, valamint a VIP gyermekkórus, amelynek vezetője : Anca Mona Mariaş.

A néző képzelőerejére számít

Az évadnyitót megelőző sajtótájékoztatón Nadine Duffaut kiemelte, hogy a rendező szerepe a történetnek pontos színpadra állítása. Poétikus hangulat keletkezik. Nem akarja, hogy mindent „készen” kapjon a közönség mind abból, ami a színpadon történik. A nézők képzelőerejére is számít, „megdolgoztatja”. „Werthernél a mélyen szántó gondolatok kifejezésének tisztasága foglalkoztat... Nem kell elfelejteni, hogy a zenei mondat kifejezi mindazt, amit szavakkal nem lehet elmondani, mindez tiszteletet és alázatot kér az írottakkal szemben.”

Nadine Duffaut Párizsban, a Sorbonne Egyetem Muzikológia szakán végzett. Franciaországban és külföldön számtalan előadás rendezője volt. G. Verdi, G. Puccini,

J. Massenet, G. Bizet, V. Bellini és J. Offenbach műveit állította színpadra. Először rendezi a Werther című operát.

Horváth József karmester szerint Massenet operájában a Wagneri hatás érződik. A rendező ismeri a partitúrát. A zenei szövegre összpontosít. Massenet zenéje meghódítja a közönséget.

Louis Desire a 6. Werther előadása. 2007-ben Buenos Airesben a Colón Színházban debütált, mint rendező, díszlet és jelmeztervező a Werther produkcióval.

A szólisták zenei felkészítésében a világhírű mezzoszoprán Viorica Cortez közreműködött. Viorica Cortez(1935) a Jászvásári Konzervatóriumban végezte egyetemi tanulmányait. 50 évvel ezelőtt Camille Saint Saens „Sámson és Delila” című opera főszerepében lépett fel a Kolozsvári Nemzeti Opera színpadján. 1964-ben a Toulose-i Nemzetközi Canto versenyen a Nagy díjat nyerte.

1971.-ben Franciaországban telepedett le.

Ünneplik a kolozsvári színpadra lépésének 50. évfordulóját.

Opera 4 Youth program

J. Massenet operájának bemutatása az Opera 4 Youth program része, amelyet a Kolozsvári Nemzeti Opera kezdeményezett azzal a céllal, hogy megszerettesse a fiatalokkal az operát, az operairodalmat. Közönségbarát előadások gazdagítják a nézők zenei kultúráját.

A Werther című operaelőadást a Főtéren elhelyezett kivetítőn is láthatja a közönség.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!