ERDON Helyi hírek

2015.09.13. 18:31

Érdekes-tanulságos bemutatók

Gyerekek és szülők gyűltek össze vasárnap a tűzoltóság Kert utcai székhelyén, ahol a Romániai Tűzoltók Napja alkalmából különféle bemutatók zajlottak. Megtudhatták azt is, hogyan ne oltsanak tüzet.

Gyerekek és szülők gyűltek össze vasárnap a tűzoltóság Kert utcai székhelyén, ahol a Romániai Tűzoltók Napja alkalmából különféle bemutatók zajlottak. Megtudhatták azt is, hogyan ne oltsanak tüzet.

A délelőtt folyamán elsőként azt mutatták be a Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség tűzoltói, hogyan mentik ki egy baleset áldozatát az összeroncsolódott gépkocsiból. Speciális felszerelések segítségével vágták szét az autót, s közben a jelenlévők megfigyelhették, milyen óvintézkedésekkel teszik biztonságossá a mentést. Végül az áldozat felemelkedett a hordágyról és a nézők megtapsolták a produkciót.

A következő bemutató során a tűzoltók a magasban mentettek, tűzoltó létra és egy speciális hordágy segítségével, amelyre biztonságosan rögzítették a „veszélybe jutottat”. Tömbházakban keletkezett tüzek esetén szoktak ilyen eljáráshoz folyamodni, ilyenkor rendszerint kívülről a legkézenfekvőbb megközelíteni a helyszínt, tudtuk meg Camelia Roşca szóvivőtől.

Gyakori hiba

A harmadik bemutató különösen tanulságos volt, mivel egy gyakran elkövetett hibára hívta fel a figyelmet. Azért is tartották meg, mert az utóbbi időben nagyon gyakoriak voltak a konyhai égési sérülések, melyek megelőzhetőek lettek volna, ha az érintettek tudják, mi a helyes eljárás például akkor, ha meggyullad az olaj a serpenyőben.

A két tűzoltó az udvaron létesített „konyhában” bemutatta, mi történik, ha a serpenyőben égő olajra vizet locsolunk: hatalmas lángok keletkeznek, melyek az egész konyhát meggyújthatják. Ellenben pillanatok alatt el lehet oltani a tüzet, ha például egy nedves konyharuhával lefedjük a serpenyőt. Ezt is megtapsolták a jelenlévők.

A bemutatókat követően  a gyerekek – mint általában ilyen alkalmakkor – megtekinthették belülről is a tűzoltóautókat, egy standnál pedig tájékoztató nyomtatványokat kaphattak például arról, hogy a saját szobájukban mire kell figyelmesek legyenek, hogy biztonságban lehessenek – többek között arra, hogy ne hagyják bekapcsolva az elektromos készülékeket, ha kimennek a szobából.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!