ERDON Helyi hírek

2015.08.03. 15:25

Kilátók és vízesés a Kálvária dombon

Elkészült a nagyváradi Kálvária (Gomba) domb turisztikai központjának és vendéglátóipari egységének a szerkezete. A munkálatok jól haladnak, tudtuk meg a helyszínen.

Elkészült a nagyváradi Kálvária (Gomba) domb turisztikai központjának és vendéglátóipari egységének a szerkezete. A munkálatok jól haladnak, tudtuk meg a helyszínen.

Mintegy hatvanöt százalékban elkészült már a nagyváradi Kálvária (Gomba) domb nagyszabású felújítási munkálata, melynek keretében turisztikai információs központ, vendéglátóipari egység, amfiteátrum, négy kilátóhely, valamint, szökőkutak, sétányok épülnek, és természetesen új zöldövezetet is telepítenek a domboldalra. Hétfőn a helyszínen Cosmin Lazăr telepvezető mérnök tájékoztatott a munkálatok jelenlegi helyzetéről. Tőle megtudtuk azt, hogy a turisztikai központnak és vendéglátóipari egységnek helyet adó, a domboldalba épített kilátó szerkezete már készen van, most már a belső munkálatok folynak ott. A létesítményben három mellékhelyiség, raktár, műszaki helyiség is lesz, az épület tetejét füvesíteni fogják, ott kilátó kap helyet. Az építmény hasznos felülete 168 négyzetméter.

Sétány

A munkálatvezető mérnök a továbbiakban kifejtette, hogy a leendő sétány mentén kialakítandó négy kilátóhely közül kettő már elkészült, ugyanakkor már elkészültek a sánckasok a leendő amfiteátrumnál, illetve mintegy hetven százalékban a leendő sétánynál. Cosmin Lazăr kiemelte, hogy a zöldövezet kialakításakor öntözőrendszert építenek ki, különböző növényeket és cserjéket ültetnek majd el, amelyeket egyes helyeken különböző alakzatokban helyeznek el. Hozzátette, hogy már elkészült az ugyancsak a leendő zöldövezet részét képező vízesés szerkezete is, itt már csak a működtetéséhez szükséges két vízforgató pompát és a világítást kell kiépíteni. Kérdésünkre válaszolva Cosmin elmondta, hogy a domboldalon padok, asztalok, árnyékos lugasok, közvilágítás fogják szolgálni az ide látogatók kényelmét. A leendő domboldali ösvény hossza egyébként mintegy 670 méter lesz, a szintkülönbség, amit az ösvényen meg lehet tenni, mintegy nyolcvan méter.

Októberig kész

Korábban már megtudtuk Cosmin Lazărtól azt, hogy a domboldali sétányra a Vízvezeték (Olteniei) utca felől lehet majd felmenni. A sétány Vízvezeték utcai feljáratánál két új szökőkutat építenek, míg egy harmadikat pedig a vasúti sínek és az épülő gyorsforgalmi út másik oldalán. A munkálatvezető elmondta, hogy idén októberig tart a kivitelezés határideje, de mint hozzátette, elképzelhető, hogy az adott határidőnél hamarabb sikerül befejezni a munkálatot. A kivitelező egyébként az Abed Nego cég az Adenandra vállalattal együttműködve. A beruházás összköltsége 1.722.253 euró, mely összeg 45,93 százaléka uniós támogatás, 54,07 százaléka pedig az önkormányzat hozzájárulása.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!