ERDON Helyi hírek

2015.08.19. 15:57

Elégedetlenkednek a romániai municípiumok

A gondozatlan ingatlanok megadóztatását és a hotelilleték visszaállítását kéri a Romániai Municípiumok Szövetsége (RMSZ). Javaslataikat szerdán ismertette Ilie Bolojan.

A gondozatlan ingatlanok megadóztatását és a hotelilleték visszaállítását kéri a Romániai Municípiumok Szövetsége (RMSZ). Javaslataikat szerdán ismertette Ilie Bolojan.

Nagyvárad polgármestere, a szövetség ügyvezető elnöke elmondta, hogy a szövetség Orlando Teodorovici pénzügyminiszterhez, valamint a parlamenti pártokhoz címzett javaslatában kérte azt, hogy az új Adótörvénykönyvbe vezessék be azt a kitételt, melynek értelmében a települések belterületén lévő gondozatlan, elhanyagolt ingatlanok tulajdonosaira plusz illetéket vethessenek ki az önkormányzatok. Bolojan aláhúzta, ez nem lenne kötelező illeték, csak azok az önkormányzatok alkalmaznák, amelyek akarnák. Hozzátette, hogy a kormány eredetileg elfogadta ezt a javaslatot, de később a képviselőház költségvetési bizottságában leszavazták azt. A szövetség kéri továbbá, hogy már 2016. január 1-től alkalmazni lehessen ezt az illetéket. Mint Bolojan elmondta, ennek a büntető jellegű illetéknek az értéke változó lenne, és elérhetné az ingatlanadó ötszörösét is. Kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy Nagyváradon több ezer gondozatlan épület és telek van, példaként említve többek között az egykori pénzügyi palota épületét, illetve az egykori ipari létesítmények mára elhagyatott telkeit. Mint kifejtette, ez a pluszilleték egy adminisztratív eszköz lenne az önkormányzatok kezében, hogy rákényszerítsék a tulajdonosokat arra, hogy felszámolják az áldatlan állapotokat, és gondozzák, tartsák karban telküket, ingatlanukat.

Esettanulmány

A pénzügyi palota ügyében – melynek tulajdonjogáért, mint ismeretes, a Bihar Megyei Tanács és a római katolikus püspökség perben áll egymással – Ilie Bolojan elmondta, hogy a helyi önkormányzat megoldási javaslattal állt elő: a város műszaki téren nyújtana támogatást a felújításhoz, míg a megyei tanács megegyezést kötne a püspökséggel arról, hogy legalább a tetőzetet lehessen felújítani. Bolojan szerint ha nem születik megegyezés a felek között, és megvárják a per kimenetelét, addigra az az épület teljesen tönkre fog menni.

Hoteldíj

A szövetség a pénzügyminiszterhez és a parlamenti pártokhoz eljuttatott dokumentumában azt is kéri, hogy vezessék be újra a hoteldíjat, amit szintén kiiktattak az Adótörvénykönyvből. A hotelilleték egy helyi illeték, amely a helyi önkormányzatok kasszájába folyik be. Az így összegyűjtött összegeket az önkormányzatok a helyi turizmus támogatására fordították. Bolojan kifejtette: a szövetség nehezményezi, hogy a kormány a helyi önkormányzatok megkérdezése nélkül vont meg egy bevételi forrást a helyi önkormányzatoktól úgy, hogy helyette nem biztosít alternatív forrásokat. Bolojan megítélése szerint Románia az elkövetkező években turistákat fog veszíteni, hiszen a helyi önkormányzatoknak nem lesz miből reklámozzák, támogassák helyi turisztikai kínálatukat. Bolojan hozzátette, hogy Nagyvárad évente mintegy 250 ezer eurótól esik el a hotelilleték hatályon kívül helyezése miatt.

Nem jó a hálapénz

Ilie Bolojan a sajtótájékoztatón bírálta a kormánynak azt a szándékát is, hogy legalizálni akarja a hálapénzt. Mint mondta, ez az intézkedés nem járulna hozzá az egészségügyi rendszer hatékonyabbá, gazdaságosabbá tételéhez, hanem csak fenntartaná a jelenlegi helyzetet, amikor is az egészségügyet a páciensek által az orvosoknak adott kenőpénzekből tartják fenn. Szerinte másfajta reformokat kellene bevezetni az egészségügyben. Megemlítette, hogy változtatni kellene a méltánytalan bérezési rendszeren, hiszen például jelenleg az egyetemi ranglétrán alacsonyabb fokon álló orvos akkor is kevesebb pénzt kap a magasabb egyetemi fokozatú kollégájánál, ha kétszer annyit dolgozik nála. Az sem helyes Bolojan szerint, hogy az egészségbiztosító pénztár az ágyszám alapján határozza meg a kórházaknak adandó támogatás nagyságát, mert a kórházaknak így nem áll érdekükben csökkenteni az ágyszámot, ezáltal pedig a működési költségeket. Az is hátráltató tényező, hogy a biztosító előre meghatározott számú kezelést térít meg a kórházaknak, nem pedig annyi kezelést, amennyit valójában elvégeznek az egészségügyi intézményben. Bolojan előállt azzal a javaslattal is, hogy lehetőséget kellene biztosítani arra, hogy a kórházakat alapítványi vagy vállalati formában szervezzék át az intézményfenntartók, mert ez szakmailag sokkal hatékonyabbá, pénzügyileg átláthatóbbá tenné a kórházak működését. Bolojan végezetül bejelentette, hogy ezt a javaslatot fel fogja vetni a RMSZ-ben is.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!