ERDON Helyi hírek

2015.04.27. 14:31

Új műtőblokk létesült Váradon

Öt új, felszerelt műtőtermet avattak fel hétfőn a Megyei Kórházban. A részben uniós, részben helyi finanszírozással létrehozott műtőblokkban jövő héttől végeznek beavatkozásokat.

Öt új, felszerelt műtőtermet avattak fel hétfőn a Megyei Kórházban. A részben uniós, részben helyi finanszírozással létrehozott műtőblokkban jövő héttől végeznek beavatkozásokat.

Amint dr. Gheorghe Carp kórházigazgató elmondta, a létesítmény legnagyobb részben uniós támogatásból készült, egy határon átnyúló projekten belül, melyre Nagyvárad Debrecennel közösen pályázott. Az uniós támogatás 1,4 millió euró, emellett önerőből további 34 ezer eurót fizettek ki. A további beruházásokat, melyek nem szerepeltek a projektben, Nagyvárad önkormányzata, valamint a Megyei Kórház finanszírozta, előbbi 470 ezer euróval, utóbbi pedig 280 ezer euróval járult hozzá.

Átváltoznak

A létesítmény öt műtőteremből, valamint a hozzájuk tartozó helyiségekből áll, melyek korszerű szellőztető és levegőszűrő berendezéssel vannak ellátva, ezenkívül mindehhez vadonatúj műtőasztalok, utolsó generációs lámpák, teljes laparoszkópiai felszerelés, teljes artroszkópiai felszerelés, sebészeti műszertár, szemsebészeti mikroszkóp és videóval ellátott intubációs rendszer is tartozik.

Amint a kórházigazgató elmondta, már húsz éve tervezik az új műtőblokk létrehozatalát – ezt megelőzően a műtők szerte szét voltak elhelyezve az épületben, ez nem felel meg a korszerű kívánalmaknak. Az újonnan létesült műtők sajátossága az, hogy mindahány tíz perc alatt „át tud változni” olyan specialitású műtővé, amilyenre épp szükség van. Ezenkívül így teljes mértékben tiszteletben tarthatják a belső kórházi útvonalakkal kapcsolatos előírásokat, ezáltal a műtéteket nagyobb biztonsággal végezhetik el és csökken a kórházon belüli fertőzésveszély.

Lehetőségek

Mint megtudtuk, a kórháznak az a harmadik emeleti szektora, ahol az új műtőblokkot alakították ki, korábban az intenzívterápiás osztálynak adott helyet. Szemközt egy másik műtőblokk található, további őt műtőteremmel, ezek felújítása az idén történik majd, mondta az igazgató.

Az avatási ünnepségen felszólalt még Mircea Mălan alpolgármester, aki elismerését fejezte ki és köszönetet mondott azoknak, akik a projekt létrejöttében közreműködtek, valamint Ionuţ Gheorghe, a Bihar megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója, aki a pénztár támogatásáról biztosította a kórház vezetőségét. Végül dr. Pap Csaba, a debreceni partner képviselője szólalt fel, aki elmondta: a debreceni kórház egy neuronavigációs rendszert kapott a projekten belül, melyet főleg koponyaműtétek esetében tudnak használni az idegsebészeti osztályon, ennek értéke 700 ezer euró. Kiemelte azt, hogy évek óta különösen eredményes az együttműködés a közös uniós pályázatok tekintetében. Mint megemlítette, a 2014-2020 periódusra vonatkozó pályázati időszak során szintén 50 millió euró áll a két megye rendelkezésére közös projektekre, reméli, hogy ennek minél nagyobb hányadát tudják majd lehívni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!