ERDON Helyi hírek

2015.03.22. 13:40

Don Quijote

A Kolozsvári Nemzeti Operának vezetősége olyan műsorpolitikát helyez előtérbe, mely az operalátogatók ízlésvilágát igyekszik kielégíteni. Az Operaházban 37 év után újból bemutatták Ludwig Minkus, Don Quijote című balettelőadást.

A Kolozsvári Nemzeti Operának vezetősége olyan műsorpolitikát helyez előtérbe, mely az operalátogatók ízlésvilágát igyekszik kielégíteni. Az Operaházban 37 év után újból bemutatták Ludwig Minkus, Don Quijote című balettelőadást.

A Don Quijote balettnek érdekes elő története van. Miguel Cervantes világhírű regénye alapján, 1740-ben, Hans Hilverding rendezésében, mutatták, be először Bécsben. Az idők folyamán sok változáson ment keresztül. 1869-ben, Marius Petipa, Ludwig Minkus zenéje alapján a Moszkvai Balsoj (Nagy) Színházban rendezte a balettelőadás rövidített változatát, majd 1871-ben, Szentpéterváron a Mariinski Színházban az 5 felvonásból, 11 jelenetből álló szuperprodukciót hoztak létre.

Romániában, 1967-ben Temesváron a Don Quijote balett első bemutatója, koreográfus Mercedes Pavelici. Jászvárosban Gheorghe Stanciu koreografálta, illetve Temesváron Valkay Ferenc. A konstacai balettelőadást pedig Oleg Danovski, Bukaresti Operaházban, 1970-ben, Vasile Marcu koreografálta. 1978-ban a Kolozsvári Nemzeti Operában Vasile Marcu koreográfiájában mutatták be.

Ludwig Minkus (1826-1917) zeneszerző és hegedűs. Bécsben született. 1853-ban Szentpétervárra emigrált. Több mint 20 balettzenét komponált. A legismertebbek az 1869-ben alkotott Don Quijote és a Bajadér (1877).

Marius Alphonse Petipa (1818-1910) koreográfus. Belgiumban az édesapjától tanulta a zenét és a balettet. A párizsi és madridi színházak szólistája, majd szentpétervári Színház szólistája volt. Ugyanakkor koreográfiával is foglalkozott. Őt tekintik az orosz balett megteremtőjének. Mivel a cári család, de az orosz nemesség semmivel sem akart lemaradni a nyugati világ szenzációiról, mindent felkarolt, amit a művészetek felkínáltak. A Don Quijote című balett is aratott, és ma is arat a sikerek mezején.

A Kolozsvári Nemzeti Operában, Don Quijote balett előadás rendező - koreográfusa Felicia Şerbănescu balett mester, a Balett Társulat igazgatója. Felicia Şerbănescu kiváló balett táncos, a konstacai Oleg Danovski balett társulat tagja volt. A hazai és külföldi, neves operaházakban rendkívül nagy sikereket ért el. Kitri szerepében is fellépett a világ különböző operaházaiban. Számtalan elismerésben részesült. Különböző díjak fejezték ki a tehetségének nemzetközi elismerését. Élményekben gazdagodott, és mivel kiváló adottságai vannak, felhalmozott művészi tudását hasznosítja.

A 2015-ben bemutatott Don Quijote című balettelőadást Petipa- változat alapján rendezte. Az operaház jelenlegi főigazgatója, Florin Estefan hozzájárult a közös munkához, Don Quijote balett bemutatásához, hiszen az intézmény számos tehetséges balettest foglalkoztat.

Szereplők: Andreea Jura, Adelina Filipaş, Dan Haja, Augustin Gribincea, Radu Sântimbrean, Vlad Maier, Annamaria Boancă, Valentin Mihăilă, Romulus Petruş, Rodica Bacoiu, Mircea Bariţchi, Dorina Lucaciu, Dalia Costea, Ofelia Mărginean, Doina Anamaria Florea, Adelina Filipaş. Laura Pop, Mircea Cădariu, Marius Toda, Daniel Moga.

Az előadást életében először vezényelte Adrian Morar a bemutatón. A díszleteket, melyek a jellegzetes spanyol környezet helyeit ábrázolják Valentin Codoiu álmodta meg, visszaadva azt a mesés világot, melybe Miguel Cervantes beleképzelte magát abba a csodálatos világba, melyben a legcsodálatosabb, legvonzóbb hölgyek epekedve várják azokat az urakat, akik őket meg akarják hódítani. Nem véletlen, hogy évszázadokkal később ennek a regénynek az olvasottsága 50%-al magasabb a száguldás századában, mint bármely prózai műnek.

Két felvonás és a prológus

A sajtótájékoztatón betekintést nyerhettünk az előadás rendezésének kulisszatitkaiba. Felicia Şerbănescu kiemelte, hogy a jelenlegi balettelőadást a Petipa- változat alapján, klasszikus stílusban rendezte, koreografálta. Szerinte, kár lenne egy jó koreográfiát megváltoztatni. 2 felvonásban és 4 képben mutatják be. Az előadásban új képként szerepel a Prológus, mely Don Quijote álmát jeleníti meg (ami eredetileg a III. felvonásban van). A művészi produkcióban fellépnek a kolozsvári „Octavian Stroia” Balettiskola növendékei is, akik nélkül az előadást nem tudták volna megvalósítani.

Adrian Morar karmester először vezényli a Don Quijote című balettelőadást. Beszélt arról, milyen problémákkal kellett megküzdenie. A nehézség abban nyilvánul meg, hogy a Minkus, Don Quijote partitúrájához különböző elemeket adtak hozzá, az idők folyamán, a zeneszerző más műveiből. Meg kell keresni, melyek ezek az elemek, amelyek nincsenek meg az eredeti partitúrában.

Valentin Codoiu díszlettervező kiemelte, hogy az előadás klasszikus stílusú, azonban a díszlet a mai kor igényeit is megjeleníti. Fontosnak tekinti a spanyol környezet bemutatását, visszaadását.

Andreea Jura Kitri/ Dulcineea szerepében úgy érzi, sok minden az ő egyéniségében is meg van. A klasszikus balett elemeit ötvözte a spanyol tánccal, melynek egyik kelléke a legyező használata.

Dan Haja a Basil szerepében fontosnak tekinti a szabadságot.

Az előadásról

A Prológus Don Quijote álmát jeleníti meg. Alonso Quijoda vidéki úriember, lovagregényekből ihletődve, Don Quijote néven utazik a világban, követi őt Sancho Panza fegyverhordozója. Lovon illetve szamáron utaznak. Radu Sântimbrean, Don Quijote szerepében hitelesen jeleníti meg a szélmalmokkal harcot vívó, kalandokon átmenő lovag alakját, aki az igazság bajnoka akar lenni. Kalandos utján elfáradt, álomra hajtja fejét. Az álmában megjelenik Dulcineea, az imádott nő alakja.

Az első felvonás színtere Barcelona egyik piactere. Gyönyörű spanyol környezetben jókedv, tánc az uralkodó.

Kitri és Basil ropják a táncot. Andreea Jura Kitri szerepében szuggesztíven fejezi ki Basil iránti érzelmeit, aki apja elől hajlandó menekülni a szerelmével, ugyanis az apja ellenzi a kapcsolatukat. Don Quijote a lány apjával, Lorenzoval (Marius Toda) és a gazdag, fülig szerelmes Gamache-vel (Mircea Cădariu) keresésükre indulnak.

A második felvonás színhelye Espado torreádor barátjának kocsmája. Ropják a szenvedélyes táncot. Vidámság, tánc, pezsgő hangulat uralja a teret. Kitri és Basil gyönyörű tánca elvarázsolja a közönséget. Sok bonyodalom után a két szerelmes megtarthatja az esküvőjét.

A herceg palotájában zajlik az esküvői mulatság. A vidám pillanatok közben senki sem veszi észre, hogy Don Quijote és Sancho Panza (Vlad Maier) eltávoznak.

Andreea Jura és Dan Haja tánca, a spanyol tánc, a virágárusok játéka varázslatossá teszik az előadást.

A közönség rendkívüli elismerését fejezte ki a hosszantartó tapsvihar, mely igazolta, hogy igényli a klasszikus stílusban rendezett balettelőadásokat.

Érdekességként megemlíthető, hogy a közönség soraiban jelen voltak többek között Rusu P. Gabriela, a Kolozsvári Magyar Opera koreográfusa, Valkay Ferenc koreográfus, balett táncos, aki valamikor ő maga is táncolta a Basil szerepét, majd a temesvári és a kolozsvári operaházakban koreografálta a Don Quijote című előadást.

Valkay Anna koreográfus volt a mestere, tanára Andreea Juranak a temesvári balettiskolában. Büszke a tehetséges tanítványára.

Rendkívüli elismeréssel értékelték az előadást.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!