ERDON Helyi hírek

2014.08.26. 11:19

Egy megunhatatlan rockopera

A 3. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál keretében hétfő este az István, a király című rockoperával lépett fel a várban a nyíregyházi Mandala Dalszínház. Címszereplő Varga Miklós volt.

A 3. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál keretében hétfő este az István, a király című rockoperával lépett fel a várban a nyíregyházi Mandala Dalszínház. Címszereplő Varga Miklós volt.

Bár már több mint három évtized eltelt az 1983-as királydombi premierje óta, úgy tűnik, a Szörényi-Bródy szerzőpáros első nagyobb lélegzetű, összefüggő műve megunhatatlan és elnyűhetetlen, és függetlenül attól, hogy a világ melyik sarkán, színpadán, milyen szereposztásban adják elő, szinte felülmúlhatatlan sikert arat a magyarul érző és beszélő közönség körében. És ezen különleges élményt csak tetézi, ha valamelyik szerepben netalán egy olyan előadóművész látható, akinek valamilyen formában köze volt az ősbemutatóhoz. Így történt ez hétfő este a váradi nyári színházban is, ahol az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) és a nyíregyházi Mandala Dalszínház koprodukciójában utóbbi társulat adta elő a közismert rockoperát, Dobos László rendezésében. Míg korábbi fellépésük során Nagy Ferót hozták magukkal, most Varga Miklóssal egészült ki a trupp. Jó, persze, köztudott, hogy a sokat emlegetett ősbemutatón ő csupán a hangját kölcsönözte a Pelsőczy László által megformált Istvánnak, de azért az ezt követő évek folyamán már oly sokszor alakította első szent királyunkat, hogy neve szinte teljesen egybeforrt ezzel a szereppel, melyet a Vén Európa című opus mellett vele azonosít a publikum.

Rajta kívül mások mellett Bódis Gábor, Bencze István, Kovács Attila, Molnár Ágnes, Nagy Fruzsina és Vajnárovics Viktória tették emlékezetessé az estet, no meg a micskei Görböc és a belényesújlaki Rezgő néptánccsoportok azon tagjai, akik ezúttal a látottak alapján sikeresen együttműködtek a Mandalásokkal, szervesen beépülve az előadásba.

A történet

Bár talán közismert, íme dióhéjban a történet: a rockopera főhősei az első magyar király, István, aki az országot a keresztény Európába integrálta, valamint a törzsi-nemzetségi kötelékekhez ragaszkodó, az ősi tradíciókat őrző-védelmező Koppány. Az országba Gizellával érkezett lovagokat és papokat Asztrik apát vezeti István és a kereszténység pártján, Laborc és Torda táltos pedig Koppány mellett sorakozik fel a békétlen magyar főurakkal együtt. Géza halála után Koppány ősi szokás szerint feleségül kéreti Saroltot, és át akarja venni Géza örökét. Véres összeütközésre kerül sor, amelyben István seregei győznek. Bár Réka, Koppány kereszténnyé lett leánya méltón el akarja temettetni apját, Sarolt ragaszkodik az elrettentő példastatuáláshoz, így Koppányt felnégyelik. István magányosan vívódik a rá váró feladatok súlya alatt, de vállalja sorsát, és az 1000. év decemberének 25. napján királlyá koronázzák. Említést érdemel, hogy a Mandala Dalszínház több mint 200 alkalommal játszotta már a rockoperát.

Köszöntések

A várbeli nyári színház lelátóját zsúfolásig megtöltő érdeklődőket Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő, Erőss Ádám, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) elnöke és Dobos László, a nyíregyházi Mandala Dalszínház vezetője köszöntötték. Utóbbi ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy csatlakozni lehet a most alakuló baráti körhöz, a társaság tagjai közt pedig öt darab, öt személyes, vagyis családi meghívót fognak kisorsolni egy nyíregyházi kirándulásra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!