ERDON Helyi hírek

2014.01.23. 19:07

Elsők között értek a helyszínre

A Megyei Tanácsnál tartott csütörtöki sajtótájékoztató második részének főszereplői a Bihar megyei Salvamont tagjai voltak, akik az elsők között értek ki a repülőgép szerencsétlenség helyszínére.

A Megyei Tanácsnál tartott csütörtöki sajtótájékoztató második részének főszereplői a Bihar megyei Salvamont tagjai voltak, akik az elsők között értek ki a repülőgép szerencsétlenség helyszínére.

Amint Cornel Popa megyei tanácselnök elmondta, zavarónak érzi, hogy bár a Bihar megyei Salvamont tagjaiból álló csoport tagjai az elsők között értek oda, az ő teljesítményeikről valahogy mindenki hallgat. Pedig dicséretet érdemelnek, tevékenységüket pedig támogatni kellene, több javaslatot ő maga is továbbítani fog a kormány felé. Ezek egyike, hogy a Salvamont is az 112 sürgősségi hálózathoz tartozzon, a másik – hogy használhassanak vészfényeket és szirénát, amikor menteni mennek.

Koordináták híján

Később Pintér István, a Bihar megyei Salvamont és Salvaspeo vezetője szólalt fel. Elmondta többek között: ha ismerték volna a zuhanás helyszínének GPS koordinátáit, sokkal többet tudtak volna tenni – így viszont az összes információt,aminek birtokában voltak, Ioan Baştól, a Crisana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség vezetőjétől, valamint dr. Hadrian Borceatól, a Megyei Kórház orvosi igazgatójától, a SMURD volt vezetőjétől kapták.

A későbbiekben Mircea Petrescu, aki a Bihar megyei Salvamont további négy tagjával, Frenţiu Luciannal, Gonciarov Valentinnel, Popper Zoltánnal és Kokes Zoltánnal szervezett csoportként elsőkként érkeztek ki a szerencsétlenség helyszínére, részletesen beszámolt a keresés menetéről, mely végül a helybéliek segítségének köszönhetően vezetett eredményre. Sajnos rosszindulatú pletykák áradatát indította al az is, hogy Mircea Petrescu a sajtó rendelkezésére bocsátotta a helyszínen készült képeket: utóbb azt olvashatták, hogy ahelyett, hogy mentettek volna, fotókat készítettek.

Vádak

„Számítottam a sajtó jóindulatára, de tévedtem. Soha többé nem követem el ezt a hibát” - mondta Petrescu. A képek amúgy, mint megtudtuk, azokban a másodpercekben készültek, amikor egyik kollégája épp Borcea doktorral vette fel a kapcsolatot telefonon. Voltak, akik azzal is vádolták őket, hogy nincsenek megfelelő felszereléseik. „Több mint tíz kilométeren át vittük magunkkal a 25 kilogramm súlyú mentőládát, egyéb felszereléseink is voltak, hordágyak pedig azért nem, mert a szerepünk első sorban a helyszín felkutatása volt, azt pedig a hordágyak nagyon megnehezítették volna” mondta Petrescu. Mire odaártek, azok, akik könnyebb sérüléseket szenvedtek, a helybéliek segítségével már visszafelé tartottak, a szerencsétlenség egyik áldozatát pedig, Aurelia Iont egy pokrócon hozták, s a kolozsvári orvos, aki velük volt, el is kezdte az újraélesztési procedúrákat.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!