ERDON Helyi hírek

2013.12.17. 16:29

Nőtt a túlélési lopások száma Biharban

A Prefektusi Kollégium keddi ülésén Liviu Popa Bihar megyei rendőrfőkapitánynak, valamint Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatójának beszámolója hangzott el.

A Prefektusi Kollégium keddi ülésén Liviu Popa Bihar megyei rendőrfőkapitánynak, valamint Békési Csaba, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség igazgatójának beszámolója hangzott el.

Általánosságban véve jó eredményekről számolt be Liviu Popa, a Bihar megyei Rendőr-főkapitányság vezetője. A grafikonokkal és számadatokkal alátámasztott jelentésből kiderült: a bűnözés csökkenő tendenciát mutat, a rendőrség által megoldott ügyek száma nő, a lakosság sok panasszal fordul ugyan a rendőrséghez, de ezek nagy része alaptalannak bizonyul.

A bűncselekmények 90,3%-a lopás, ezen belül a leggyakoribbak az autókból történő lopások, ezt követik a biciklilopások és a szemeteskukák eltulajdonítása – ez utóbbiak a rendőrfőkapitány szerint annak tulajdoníthatóak, hogy egyesek olyan szolgáltatókkal kötöttek szerződést, amelyek nem biztosítottak számukra szemeteskukákat. A lopások nagy részéért pedig magukat a károsultakat is felelősség terheli, például ha látható helyen hagyják az értékeiket a gépkocsiban, hangzott el. Az utcai rablások száma csökkent, s ez a rendőrfőkapitány szerint nagyrészt az általuk vezetett információs kampánynak köszönhető, melynek lebonyolításában az egyházakkal is közreműködtek. Ezek áldozatai főként idős hölgyek voltak, akik „a húsz-harminc grammos arany nyakláncuk nélkül a piacra sem mentek volna el” - mondta Liviu Popa.

Családon belül

Az idei év során mintegy húszezer hívás érkezett az 112 sürgősségi számra, s a tavalyi évhez képest csökkent a tréfának szánt hívások száma. A rendőrség különleges osztagai, melyek eredményeivel különlegesen elégedett a rendőrfőkapitány, 917 ügyben közreműködtek, 67 razziát tartottak és 78 házkutatást végeztek. Ami pedig a közlekedési baleseteket illeti: ezek is csökkenő tendenciát mutatnak, s bár a közhiedelem szerint túlnyomó többségüket az ittas vezetés okozza, a tények azt mutatják, hogy mindössze 16 ilyen esetük volt az idén, a több száz közlekedési balesetek legnagyobb része a sebesség túllépése, az elsőbbségnyújtás elmulasztása miatt történik. A rendőrségnek sok, közlekedést ellenőrző akciója volt az idén, sajnos ezek nem tudnak helyettesíteni egy olyan törvénykezést, melynek sokkal koherensebbnek kellene lennie, s amelynek az európai előírásokhoz kellene igazodnia, tette hozzá Liviu Popa.

Bár a személyek ellen elkövetett bűncselekmények száma csökkent, növekvőben van a családokon belüli erőszakos cselekményeké, hangzott el. A lopások terén pedig egyre inkább teret nyernek az úgynevezett túlélési lopások, mely többnyire nagyáruházakban történnek, s amelyeket az őrző-védő cégek embereinek meg kellene előzniük, de ehelyett már az elkövetést követően lépnek közbe.

Az ülés Békési Csabának, a Bihar megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM) igazgatójának jelentésével folytatódott. Elhangzott: az idén három állásbörzét szervezett az intézmény. Áprilisban általános állásbörze zajlott, ezt követte az a rendezvény, mellyel a hátrányos szociális helyzetben lévő fiatalokat célozták meg, szeptemberben pedig első sorban a frissen végzettek számára szerveztek börzét. A három rendezvény okán összesen 338 munkáltatóval vették fel a kapcsolatot, ezek közül 96 vett részt és a három rendezvény során 1084 munkahelyet ajánlottak fel, ezek közül pedig 287-et töltöttek be. A frissen végzetteknek szervezett börze bizonyult a legsikeresebbnek, ezen mintegy 800 álláskereső vett részt, a cégek 486 munkahelyet ajánlottak fel és 153-ra találtak megfelelő embert. Az AJOFM harminc tanfolyamot szervezett az idén, ezek között képzések, bevezetések és átképzések szerepelnek, s a legsikeresebb a CNC esztergályos-képzés, melynek elvégzői több mint kilencven százalékban el is tudnak helyezkedni.

Az ülés pezsgőkoccintással, valamint az Agora óvodába járó gyerekek által előadott karácsonyi énekekkel folytatódott.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!