ERDON Helyi hírek

2013.12.08. 13:38

Bepillantás a harci íjászat világába

Mónus József távlövő világbajnok és többszörös világrekorder íjász tartott előadást a nagyváradi Nomad Archery íjászüzlet meghívására december 6-án. A világbajnok íjász saját világába kalauzolta el a résztvevőket.

Mónus József távlövő világbajnok és többszörös világrekorder íjász tartott előadást a nagyváradi Nomad Archery íjászüzlet meghívására december 6-án. A világbajnok íjász saját világába kalauzolta el a résztvevőket.

A pénteki előadás előtt Wilhelm Ákos, a váradi íjászüzlet egyik tulajdonosa köszöntötte a résztvevőket. Mint elmondta, az előadás egy olyan rendezvénysorozatot indít el, amellyel meg szeretnék ismertetni az emberekkel az íjászatot, hogy közelebb hozzák az íjászathoz azokat, akik ezzel foglalkoznak, vagy a jövőben ezzel szeretnének foglalkozni. Az üzlet is azt a célt szolgálja, hogy újra köztudatba hozza, elterjessze ezt a sportot. Mónus József távlövő világbajnok és többszörös világrekorder íjász előadása tökéletesnek bizonyult e célok eléréséhez, hiszen előadása során egy olyan világba pillanthattak be a résztvevők, amely mentes a pénz, a gazdasági válság és egyéb kicsinyes hétköznapi problémától, amelyben csak a tradíció, a magyarság és a szenvedéllyel gyakorolt íjászat számít. Nem létezik más csak az íj, a megfeszített íjhúr, a nyílvessző és a több száz méterre levő cél. „A lényeg a koncentráció, és hogy higgy abban, hogy meg tudod csinálni” – fogalmazott Mónus.

Világrekordok

Mónus József elmondta, hogy 2006-ban kezdte el a sportjellegű íjászatot (húsz-harminc méterről alma nagyságú célra lőnek), majd a harci íjászatot (több száz méterre kilőtt nyilak), ami mára már életformává vált számára. Az íjászat nem csak őt, hanem fiát is magával ragadta, róla és eredményeiről is mesélt a távlövő íjász. „Azért harcolok az íjammal, hogy felhívjam a világ figyelmét a magyar népre” – hangzott el. Mónus 2008-ban nyerte az első világversenyét, Dél-Koreában részt vett a Hagyományos Íjászok Világfesztiválján. A verseny előtt húsz napon keresztül napi ezer nyílvesszőt lőtt ki. Mónus 2012-ben a belső-mongóliai Ergun városában rendezett íjászversenyen saját készítésű íjjal és nyílvesszővel 653 méteres távolságra lőtt el, ezzel felállítva a távlövés új világrekordját. A korábbi rekordot is Mónus állította fel 2010-ben, akkor 508,74 méteres lövéssel megdöntötte a távlövés addig nyilvántartott 784 éves rekordját (502,5 m). Szintén ő tartja a legmesszebb célra leadott sikeres találat rekordját is: 453 méterről talált el egy embernagyságú céltáblát. Az előadáson ezeken és más versenyeken készült videofelvételeket tekinthettek meg a jelenlevők, valamint az elnyert trófeákat, díjakat, plaketteket és az íjakat is, amelyeket magával hozott Mónus József.

Nagy Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!