ERDON Helyi hírek

2013.12.17. 16:25

Autóvezetőknek írt útmutatót

Nagyvárad- Kedd délben a prefektúra dísztermében bemutatták dr. Mircea Ursuţa ügyvédnek A gépjárművezető útmutatója című könyvét, mely hasznos tanácsokkal szolgál a közlekedésben résztvevőknek.

Nagyvárad- Kedd délben a prefektúra dísztermében bemutatták dr. Mircea Ursuţa ügyvédnek A gépjárművezető útmutatója című könyvét, mely hasznos tanácsokkal szolgál a közlekedésben résztvevőknek.

Az eseményt a Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság, a Közlekedési Balesetek Áldozatai Jogainak Megvédésért és Tiszteletben tartásáért küzdő Egyesület (ARVER), a nagyváradi ELSA és a Rotaract Club szervezte.

Jari Vanda, az ARVER elnöke felvezetőjében ismertette az általa képviselt egyesület főbb célkitűzéseit, melyek közt megemlítette a közúti forgalomban résztvevők tájékoztatását a rájuk vonatkozó jogokról és kötelezettségekről, a lakosság témabeli nevelését, a balesetek, és ezek következményeinek monitorizálását, valamint a román törvénykezés jogharmonizációját. Meglátásában a bemutatott kötet azért is hasznos, mivel sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a közlekedésre vonatkozó szabályok is léteznek, így nem tartják tiszteletben ezeket. Cristian Miteş, a Nagyváradi Egyetem Jogtudományi Fakultásának oktatója azon meggyőződésének adott hangot: egyebek mellett azért fontos ezen könyvnek a megjelenése, mert hidat képez a gyakorlati és az elméleti tudnivalók közt.

Dorin Sava, a Bihar megyei Közlekedésrendészet főparancsnoka úgy vélte: a könyvet haszonnal forgathatják nem csupán a gépjárművezetők, hanem a közlekedési rendőrök is, hiszen segít nekik abban, hogy a bírságok kiszabásánál ne hibázzanak, így tulajdonképpen hozzájárul ahhoz, hogy a két fél közötti eszmecsere konfliktusmentes legyen. Megtudtuk tőle azt is, hogy az idei év első kilenc hónapjában úgy a megyében, mint Váradon csökkent a közlekedési balesetek száma. A megyében 425, Váradon pedig 169 balesetet regisztráltak a tárgyidőszakban, és ezek okai évről-évre ugyanazok, mint például a gyorshajtás, az elsőbbségadás elmulasztása, a tiltott helyeken való átkelés az úttesten, vagy a követési távolság be nem tartása. Érdekességképpen elhangzott, hogy a megyében keddi és pénteki napokon van a legtöbb baleset, 7-19 óra között, Váradon pedig csütörtöki napokon a délelőtti és a kora délutáni órákban, vasárnaponként pedig általában kevés a szerencsétlenség.

Nem jogi szakkönyv

Dacian Palladi üzleti tanácsadó szerint a kiadvány utilitarista, mert nincsenek benne felesleges oldalak, és az információk szelektíven vannak adagolva. Emellett pragmatikus is, mert a szerző világosan leírja, hogy adott esetekben mi a teendő, és ez milyen konkrét következményeket von maga után.

Dr. Mircea Ursuţa többször is hangsúlyozta, hogy nem jogi szakkönyvet írt, hanem olyan kérdésekre próbál válaszokat adni, melyekkel szinte naponta, vagy gyakran szembesülnek azok, akik közlekednek. Ilyenek például: milyen következményekkel jár az alkoholfogyasztás, mikortól kell számítani a bírság 48 órán belüli kifizetését, mi történik akkor, ha a jegyzőkönyv nem érkezik meg postai úton, mi van akkor, ha parkolás közben nekikoccanunk egy másik autónak és nincs ott annak a tulajdonosa stb. A kiadványt a nagy benzinkutaknál, könyváruházakban és újságárusító bódékban árusítják.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!