ERDON Helyi hírek

2013.12.15. 14:01

A mozgás gyógyító hatásairól

Dr. Tótszöllőssy Tünde budapesti mozgásfejlesztő terapeuta a mozgás és az értelmi képességek közötti kapcsolatról, jó és rossz nevelési szokásokról tartott előadást szombaton, a Posticumban.

Dr. Tótszöllőssy Tünde budapesti mozgásfejlesztő terapeuta a mozgás és az értelmi képességek közötti kapcsolatról, jó és rossz nevelési szokásokról tartott előadást szombaton, a Posticumban.

A civilizáció „kicsit elront bennünket”, ugyanis ellenébe megy a természetnek, mondta a terapeuta, aki 25 éve foglalkozik azzal, hogy hogyan hat a mozgás a gyerekek fejlődésére. Például a kisbabákat székbe tesszük, szíjakkal rögzítjük, óvjuk mindentől, ami mozgás. Pedig ebben a korban a mozgás létfontosságú, hiszen egyes idegpályák ennek hatására állnak össze.

Felfedezés

Ezért jótékony hatásúak azok a kendők, melyekkel az afrikai törzsek asszonyai saját testükre rögzítik a gyermeküket, s így a gyermek állandóan mozgásban van, s egyensúlyban kell maradjon, minek következtében idegrendszere sokkal fejlettebb lesz az itteni gyerekekénél. Ennek a felfedezésnek a nyomán vezették be például a koraszülött babák számára a hintázó inkubátort, de ugyanezért hasznos a hagyományos bölcső, a hintaló, vagy a sétálóbicikli.

A későbbiekben szó esett a televízió káros hatásairól: amikor mozog a szem, de nem mozognak az izmok, az idegrendszer nem épül ki és egyes gyerekek esetében ez hiperaktivitást eredményez. A hallgatók tudomást szerezhettek a gyerekek öngyógyító mozgásairól, melyeket a felnőttek leggyakrabban megakadályoznak, mivel az ismétlődő mozdulatokat károsnak vélik.

Gyakorlatok

Jó, ha a gyereket hagyjuk mozogni saját kedve szerint, illetve vannak olyan gyakorlatok, melyeket a különféle idegrendszeri bántalmakban szenvedő gyerekek számára dolgoztak ki. Ha egyes, csecsemőkori reflexek megmaradnak, a gyermek állandóan készenléti állapotban lesz, hamar kifárad, nyűgössé válik, más gyermekeknél pedig a bőr érzékenysége nem fejlődik ki, nekik a speciális masszázsok ajánlottak.

Az előadás során a jelenlévők filmen is megtekinthették a helyesen és a helytelenül végzett mozdulatokat gyerekeknél. Mint megtudtuk, igény esetén a Mozgásfejlesztő Egyesület további előadásokat, illetve tanfolyamokat szervez majd Váradon az érdeklődőknek.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!