ERDON Helyi hírek

2013.11.21. 16:14

Szimulációs gyakorlat

Az Avram Iancu Cluj Nemzetközi Repülőtéren repülőbaleset szimulációs gyakorlatot szerveztek.

Az Avram Iancu Cluj Nemzetközi Repülőtéren repülőbaleset szimulációs gyakorlatot szerveztek.

Az esemény egy rendkívül jól átgondolt forgatókönyv alapján történt, betartván mindazt, amit ICAO 9137 dokumentum meghatároz. A repülőgép katasztrófa szimulációját azért szervezték, hogy tudatosítsák a mentésben résztvevő intézmények, személyek együttműködésének fontosságát. Ellenőrizték, mennyire alkalmazható a sürgősségi helyzetekre vonatkozó akciótervük.

Egy elképzelt X-AERO elnevezésű repülőgép 70 utassal, valamint 4 kiszolgáló személyzettel a fedélzetén leszállásra készül. De ez nehézségbe ütközik. Leszálláskor kifutott a kifutópályáról és kigyulladt. A leszálló pálya megrongálódott a Richter skála szerint 3,5 erősségű földrengés következtében, valamint a nagyon kedvezőtlen meteorológiai viszonyoknak köszönhetően. Oldalszél következtében kárt szenvedett a repülőgép is, amit a gépből kiszivárgó füst is bizonyít. Egyébként maga a gép nem szállított veszélyes anyagot. Üzemanyag- tartályában 2 tonnányi hajtóanyag van.

Katasztrófa helyzetet szimuláltak. A megrongált, balesetet szenvedett repülőgépet helikopter jelképezte.

Ezt a szimulációs gyakorlatot vezényelte le David Ciceo, a Nemzetközi Repülőtér igazgatója, aki megelégedéssel nézte az óráján, hogy a riasztás után három (3!!!) perccel a mentőalakulat két egysége kiérkezett a röptéri kifutópályájára. A többiek, mivel a városi forgalom sem lebecsülendő, az úthálózat sem elég korszerű, később érkeztek a helyszínre.

A délelőtt 10 órára tett gyakorlat természetes ködben kezdődött. Az odavezényelt különlegesen tekintélyes helikopter olyan szélvihart varázsolt a pályára, melyre csak rá lehetett „feküdni”, ha nem akartál hanyatt esni.

A szimuláción részvettek Kolozs Megye Katasztrófavédelmi Felügyelőség egységei, a városi mentőosztagok, valamint a SMURD mentők. Jelen volt a rendőrség vezetősége.

A tűzoltóság egységei locsolták a röptér leszálló pályájának egy részét. Önkéntesekből verbuválódott, a porul jártak csoportja a röptéren elszórtan voltak. A személyzet számba vette a bajbajutottakat. A súlyosabb „sérülteket” hordágyra helyezték, hogy a mentővel szállítsák a kórházba. A könnyebben „sérülteket” ott látták el. Jelképesen fekete zászlóval jelölték az elhunytakat. A repülőbaleset szimulációján 17 halott, sok sebesült jelezte a katasztrófa méreteit.

Gyors intézkedéseknek lehettünk a tanúi: sátorfelhúzás, elsősegély nyújtási hely megteremtése. Sebesültek ellátása. Pszichológiai tanácsadás az „áldozatok” családtagjainak, akik a katasztrófa hírére, a repülőtérre érkeztek. Minden a nemzetközi normák szerint történt, bizonygatták a hivatalosságok.

A repülőbaleset szimuláción jelen volt Gheorghe Vuşcan, Kolozs Megye prefektusa és Horea Uioreanu, a Kolozs Megyei Tanács elnöke is.

Számomra, mint újságírónak az a tanulság fogalmazódott meg, a bajba jutott emberek is kell, fegyelmezzék magukat. Próbáljanak azokkal együttműködni, ha tudnak, akik rajtuk akarnak segíteni. Jajgatás helyett próbáljanak a feltett kérdésre minél tömörebb választ fogalmazni.

Az ilyen jellegű gyakorlatokra szükség van. Mert nem mindegy, hogy az olyan mentőautó, melyen komoly orvosi beavatkozás is megejthető, mikor, milyen körülmények között, mennyi idő alatt érkezik a helyszínre, hiszen élet is függhet attól, mikor kap a szerencsétlenül járt orvosi segítséget.

Megközelítőleg ötszáz egyén vett részt a repülőbaleset szimulációs gyakorlaton.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!