ERDON Helyi hírek

2013.10.09. 15:32

Rendteremtés a reklámszektorban

A vonatkozó törvény elfogadása lehetőséget biztosít a nagyváradi önkormányzat számára ahhoz, hogy rendet teremtsen az utcai reklámozás tekintetében, jelentette be Ilie Bolojan, Várad polgármestere.

A vonatkozó törvény elfogadása lehetőséget biztosít a nagyváradi önkormányzat számára ahhoz, hogy rendet teremtsen az utcai reklámozás tekintetében, jelentette be Ilie Bolojan, Várad polgármestere.

Elfogadásra került a 185. számú törvény, mely a közterületeken történő reklámozást szabályozza. Ez a törvény a polgármesteri hivatal számára is lehetőséget nyújt arra, hogy rendet tegyen a városban a reklámpannók, az épületekre helyezett reklámok és a cégérek tekintetében. Erről Ilie Bolojan Nagyvárad polgérmestere tájékoztatta tegnap a sajtót. Tudatta, hogy október végén teszik fel az önkormányzat hivatalos honlapjára a helyi reklámszabályzatot, novemberben szavaz róla a helyi tanács, és január 1-től már érvénybe is léphet a szabályzat. Addig is az önkormányzat illetékesei feltérképezik a közterületeket, aztán a magánterületeket is, mert a törvény erre is módot ad, ezt követően újabb reklámszerződéseket kötnek. Bolojan a most elfogadott törvényt idézte, mely kimondja, hogy leromlott állapotban lévő épületekre nem lehet reklámot kihelyezni. Egy ilyen épület Nagyváradon a Kolozsvári út elején lévő tömbház, mely meglehetősen rossz állapotban van, mégis van rajta reklámpannó. „Először fel kell újítani azt a tömbházat, és majd csak azután lehet rá reklámot felhelyezni”, szögezte le Bolojan, aki hozzátette, hogy azokat a reklámpannókat is eltüntetik, melyek nem az előírt módon vannak rögzítve, mint amilyen a Crinul Alb vendéglő előtt lévő reklámpannó. Bolojan bejelentette, hogy a tél folyamán újratendereztetik az összes reklámfelületet a városban.

Tenderdömping

Folyamatban van a tankgyakorlótér átvétele a honvédelmi Minisztériumtól, már megszerezték a minisztériumi jóváhagyásokat, folytatta a tájékoztatást az elöljáró. Mint mondta, a város megkapja a minisztériumtól a telket, cserében az önkormányzat saját költségén végez el bizonyos munkálatokat a minisztérium javára, például felújítják a váradi tiszti ház homlokzatát, kicserélik a Pece parton lévő katonai egység kerítését. Bolojan bízik abban, hogy október végére meglesz a területátadásra vonatkozó kormányhatározat is. Az egykori tankgyakorlótéren építenek egy terminált, mely a repteret fogja kiszolgálni, a többi telekrészén pedig ipari parkot létesít a város. Ilie Bolojan aláhúzta, hogy ebben az időszakban tendereztetnek meg egy sor nagyszabású projektet: az új hőerőmű építésére vonatkozó 53 millió eurós projektet, mely a város történetének legnagyobb értékű versenytárgyalása lesz, továbbá a rogériuszi piac felújításának, a gyorsforgalmi út építésének, a körgyűrűn építendő felüljárók projektjét és a Szent László tér felújításának kivitelezését is. Mint mondta, a neológ zsinagóga felújítására vonatkozó versenytárgyalás már lezárult, itt hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok.

Őrültek

A fűtéshálózat fejlesztésével kapcsolatban Bolojan elmondta, hogy a hálózatfelújítási tendert elveszítő cég kérte a fellebbezés elbírálásának áthelyezését a Legfelsőbb Semmítőszékhez arra hivatkozva, hogy a váradi jogszolgáltató hatóságok a polgármesteri hivatal befolyása alatt állnak. Emiatt egyelőre nem lehet elkezdeni 17 kilométernyi fűtéscső cseréjét. Bolojan őrültnek nevezte azokat a vesztes cégeket, amelyek mindenféle jogi eszközt felhasználnak ahhoz, hogy akadályozzák egy-egy munkálat elkezdését. Bolojan hozzátette: ha nem sikerül időben elkezdeni a munkálatokat, akkor annak befejezésére sem lesz elegendő idő, ami azt jelenti, hogy az akadályoztatásból a fellebbező cégeknek sincs semmi hasznuk. Arra a kérdésünkre, hogy mit fog tenni az önkormányzat abban az esetben, ha a Nagyváradi Hőerőmű nem tud kellő mennyiségű energiahordozót beszerezni a fűtés biztosításához, Bolojan azt válaszolta, hogy ezesetben költségvetés-módosítsát hajtanak végre. Konkrét információkat azonban nem adott arról, hogy miből finanszírozza majd a város a CET nyersanyag igényét.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!